Up

Vänligen öppna sidan i din webbläsare för att använda den här funktionen.

Close

  1. Bistånd
  2. Praktiska råd
  3. ”Lär dig mer”: Hur kan du öka dina kunskaper?

 

”Lär dig mer”: Hur kan du öka dina kunskaper?

  • 3 minuter läsning  •  13 maj 2022

 

I en värld där kunskap är makt kan du förbättra ditt liv på många sätt genom att odla och utnyttja den.
Oavsett om det gäller ditt dagliga personliga liv, dina relationer, ditt ekonomiska välbefinnande, din hälsa, din personliga utveckling eller din arbetssituation kan du förbättra kvaliteten på alla dessa saker genom att skaffa dig kunskap och omsätta den i praktiken.
Men med tanke på det stora utbudet av resurser som finns tillgängliga i denna tid av felaktig information, hur kan du effektivt bygga vidare på din kunskapsrikedom?
Här är 15 enkla, lätta och praktiska sätt attöka dina kunskaper:

Var alltid nyfiken

Ett nyfiket sinne är fullt av frågor, tankar och idéer. Det är därför inte förvånande att den söker kunskap och banar väg för livslångt lärande.
Börja med att ställa frågor om ”vad”, ”vem”, ”var”, ”varför” och ”hur” saker och ting, så kommer du snart att upptäcka att du vet mer än de flesta. För att få fördjupade kunskaper om olika ämnen måste du bygga en solid grund som du kan bygga vidare på. Gör därför en poäng av att först förstå grunderna och sedan gå vidare.

Läs böcker!

Böcker är fulla av kunskap om det förflutna, nuet och till och med framtiden. Så om du måste börja någonstans, välj att läsa böcker – du kan inte göra fel med dem.
Du kan få böcker från många olika källor, oavsett om det handlar om gratis böcker på nätet eller om du lånar inbundna böcker från biblioteket. Läs också om många olika ämnen, även om du inte vet något om dem. Glöm inte attutforska de olika genrerna av böcker, från klassiker till romaner, självhjälpsböcker och självbiografier.
Böcker är trots allt ett bra sätt att lära sig om olika ämnen genom att de bryts ner och ger viktig information.
Om en bok inte fungerar är det inget fel att prova en annan!

Läs artiklar och bloggar dagligen

Artiklar och bloggar är det bästa alternativet till böcker. Besök helt enkelt populära och trovärdiga webbplatser för att bredda dina kunskaper om de ämnen du väljer. Du hittar bokstavligen artiklar och bloggar om alla möjliga ämnen.
Oavsett om det handlar om hur du kan säkerställa din holistiska hälsa och ditt välbefinnande, tips och tricks för att utveckla ditt företag eller de senaste trenderna och utvecklingen i världen kan du få all den kunskap du behöver genom att helt enkelt läsa artiklar och bloggar.
P.S. Du kan förbättra din läshastighet i artiklar och bloggar för att läsa dem snabbare. Det innebär att du kan läsa mer och få mer kunskap. Är det inte precis vad du vill?

Anta en forskningsmetod.

När du läser får du tillgång till en mängd information och nya idéer. Det är här som det nyfikna sinnet kommer in i bilden igen.
Du har nu fler frågor i rockärmen och en inneboende motivation att gräva djupare. Det är här som dina forskningsfärdigheter bör komma till sin rätt.
Nu måste du utforska andra källor, undersöka vad du har lärt dig, ta kontakt med kunskapsledare och fortsätta att läsa, läsa och läsa. Kom ihåg att när du kombinerar läsning med forskning är du på god väg attskaffa dig ny kunskap.

Lyssna på podcasts

Nej, all information finns inte i böckerna. Du kan få värdefull kunskap bara genom att lyssna på kunniga personer.

Podcasts är till exempel ett perfekt sätt att samla kunskap, även på resande fot, på ett bekvämt och lämpligt sätt. Dessutom är utbudet så stort att du bokstavligen kan hitta utbildningsinnehåll om vilket ämne som helst, från experter.

Och för din information, podcasts ger också förenklad och lättförståelig kunskap. Inga tekniska detaljer eller ordvitsar som du inte skulle förstå.

Ta regelbundna kurser eller utbildningar

För att vidga dina vyer och utveckla dina färdigheter måste du investera i att lära dig det som är relevant, användbart och efterfrågat. Ett säkert sätt att göra detta är att anmäla sig till en kurs eller utbildning, antingen online eller offline.

Det ger dig en smak av något nytt och intressant, samtidigt som du breddar din kunskapsbas och dina färdigheter.

Försök att gå en ny kurs eller utbildning varje månad. Det kommer säkert att öka dina kunskaper på ett sätt som du inte ens kan föreställa dig.

Lägg till variation på din bevakningslista

Ja, det är svårt att motstå att titta på avsnitt på Netflix ibland, men varför inte skapa lite variation?
Du kan få mer kunskap genom att bara ligga i soffan efter en lång dag och titta på utbildningsinnehåll. Ja, det stämmer!
Flera dokumentärfilmer, utbildningsvideor, professionella kanaler och TED Talks finns tillgängliga för att hjälpa dig att utöka dina kunskaper.
Visste du också att människor tenderar att minnas nästan 80 % av det de ser, men bara 20 % av det de hör?
Använd bildernas kraft för att tillfredsställa din kunskapstörst!

Relaterade artiklar