Up

Open alstublieft de pagina in uw browser om deze functie te gebruiken.

Close

  1. Bijstand
  2. Praktisch advies
  3. 10 zeer effectieve tips voor het stimuleren van de concentratie op het werk

 

10 zeer effectieve tips voor het stimuleren van de concentratie op het werk

  • 6 minuten lezen  •  2 oktober 2023

 

Bevindt u zich ooit in een situatie waarin uw project over een paar uur moet worden voltooid, u veel werk in behandeling hebt en u aan uw bureau zit, helemaal klaar om te werken, maar het werk nog steeds aan de gang is? Als dat zo is, weet dan dat je niet alleen bent. Of het nu gaat om een universiteitsopdracht of een kantoorproject, we kunnen ons allemaal in deze situatie herkennen.

Meestal is het geen kwestie van motivatie omdat je gemotiveerd genoeg bent, en daarom ben je op je werk verschenen. In plaats daarvan is het het gebrek aan concentratie. Zelfs kleine dingen, zoals het tikkende geluid van de klok, kunnen genoeg zijn om je geest van het werk te krijgen.

In je werkplek is de tegenwoordigheid van geest de meest kritische factor. Als je je niet goed concentreert, mis je elke richting van je baas en later kun je je de gevolgen voorstellen. Niet alleen zul je achteraf extra werk moeten doen, maar ook je reputatie in je werkplek zal worden aangetast. Om al dit gedoe te voorkomen, blijf gefocust en zoek naar manieren die de concentratie helpen verhogen.

Waarom kan ik me niet concentreren?

Deze ene vraag moet in ieders hoofd zijn opgekomen, want als je gemotiveerd bent om het werk te doen en weet hoe je het zult doen, waarom kun je het dan niet doen? Het verliezen van je focus kan te wijten zijn aan vele redenen. Let op de afleidende factoren die je in je dagelijkse routine kunt hebben en die een belemmering vormen.

Een van de belangrijkste factoren is het nodig hebben van meer slaap. Minder slaap leidt automatisch tot hersenmist, waardoor de concentratie wordt verstoord. Zorg ervoor dat je met voldoende slaap zelf ook goed aan het werk bent, want er is een grens aan onze werkcapaciteit.

Ten slotte denken veel mensen misschien dat voedsel niets te maken heeft met concentratie, maar onregelmatige maaltijden zijn een van de grootste redenen waarom mensen zich niet kunnen concentreren.

Hoe de concentratie op het werk te stimuleren?

Tegenwoordig, zo snel als het is geworden om concentratie te verliezen, is het net zo gemakkelijk om het terug te krijgen. Je kunt veel externe factoren verbeteren om je aandacht te vergroten, en ze zijn niet eens te moeilijk. Je moet je bewust zijn van de dingen die een belemmering vormen in je werk.

Hier heb ik een paar praktische tips besproken om de concentratie op het werk te stimuleren. Al deze tips zijn beproefd en getest en ze zullen werken. Dus, zonder verder oponthoud, laten we ze bespreken.

Elimineer afleidingen

In een werkruimte word je voortdurend gebombardeerd met nieuwe informatie van rechts, links en in het midden, en hoewel het je misschien niet aangaat, is het genoeg om je af te leiden van je werk. Tegenwoordig is zelfs de ping van je telefoonmelding de grootste afleiding geworden. Het maakt niet uit of je je telefoon oppakt om te zien van wie het is, het geluid is genoeg om je de trein van je gedachten te laten verliezen.

Probeer je telefoon stil te zetten en de deur naar je werkkamer te sluiten en werk dan. Je zult een significant verschil zien in de effectiviteit van het werk en je concentratie zal beter zijn dan ooit. Mensen ondermijnen deze factor soms, maar ruisonderdrukking helpt de betrokkenheid als geen ander te vergroten.

Anders dan dat, als er andere dingen zijn zoals tv of twee mensen die praten en veel van zulke kleine dingen waarvan je denkt dat ze een dictaat voor je zijn, verwijder ze dan onmiddellijk.

Organiseer uw werkruimte

Slechts enkele hebben een apart kantoor of studeerkamer, maar u kunt uw ruimte maximaliseren. Als je hetzelfde bureau hebt zonder je teamgenoten, kun je een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking gebruiken om je beter te concentreren.

Een ander belangrijk ding dat helpt de concentratie te verhogen, is het opruimen. Hoe minder dingen er op je bureau liggen, hoe beter je je kunt concentreren. Bewaar al uw items in laden en kasten en uw bureau moet het maximum hebben van een waterfles en een verstelbare lamp met uw werkuitrusting. Minder leuke dingen om je af te leiden zullen je helpen om je beter te concentreren.

Grote taken opsplitsen

Een ander gedoe in de weg van een betere concentratie is wanneer je belangrijkere taken hebt om je op te concentreren; Je hersenen kunnen maar wat tegelijk verwerken, vandaar een slechte concentratie. Een eenvoudige manier om de betrokkenheid in deze situatie te vergroten, is door de meer significante taken op te splitsen in kleinere.

Wanneer je kleinere taken hebt, neem je stap voor stap en word je er niet door overweldigd. Zo weet je aan welke taken je eerst moet werken en wat je later kunt doen. Na het voltooien van elke kleine taak, zul je een gevoel van voldoening voelen, wat de concentratie verhoogt.

Om het effectiever te maken, kunt u de taken zelfs timen. Stel een timer in van 20 minuten of 30 minuten voor kleine dingen en probeer ze binnen die tijd te doen.

Adopteer de Pomodoro-techniek

Dit is het enige waar ik naar leef. Ik volg het al sinds ik op school zat. Volgens de Pomodoro-techniek moet je je tijd voor werk en pauzes in specifieke intervallen beheren. Om het uit te leggen, werk je 25 minuten, neem je een pauze van 5 minuten en na vier van dergelijke intervallen krijg je een langere pauze van 15 tot 20 minuten.

Je zult pas in staat zijn om te weten hoe effectief deze techniek is als je het zelf test. Ik voltooide mijn opdrachten in 4 uur, wat meestal een hele dag duurde. Als student hield de anticipatie op een pauze me zonder enige afleiding aan de taak.

Ik geef je er mijn werk voor. Probeer het zelf, en er is geen weg terug!

Stel realistische en duidelijke doelen

Schrijf op wat je de volgende dag, de avond ervoor, wilt doen. Door alles op te schrijven, kun je je taken beter organiseren. Je weet waar je prioriteiten moet stellen en aan moet werken en welke dingen je later moet uitstellen.

Soms overschatten we onszelf zelfs en nemen we veel taken voor de dag op; Het is ook een reden dat mensen zich niet kunnen concentreren omdat hun gedachten altijd bij de volgende zijn. Een vuistregel om te onthouden bij het stellen van je doelen voor de dag is SMART-doelen. Het houdt in dat je doelen specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden moeten zijn. Als je al deze vijf punten in gedachten houdt bij het stellen van doelen, zal het geen probleem zijn om die dingen voor elkaar te krijgen.

Houd jezelf goed gevoed

Eten op het juiste moment en met goed gevoed voedsel kan een aanzienlijke impact hebben op hoe je werkt. Neem supplementen en noten tussen het werk voor een constante energieboost. Anders dan dat, neem bladgroenten zoals spinazie op, die de reactiesnelheid van de hersenen verbetert, eiwitten, die je langer vol houden en voedingsmiddelen met matige suikerspiegels, die voldoende energie leveren om te werken. Volgens medisch onderzoek kunnen bosbessen de concentratie tot 5 uur na consumptie verhogen.

Nu, zeggend wat te vermijden, vettig voedsel en koolzuurhoudende dranken zijn een grote NEE. Deze voedingsmiddelen hebben verschillende suikerniveaus, die pieken en constant energieën naar beneden brengen, waardoor je focus wordt verbroken.

Nog een eetfout die de meeste mensen maken, is dat ze niet met regelmatige tussenpozen eten. Je moet ervoor zorgen dat je gedurende de dag drie goede maaltijden hebt. Het houdt je lang verzadigd. Het hebben van één groot diner leidt ook tot een opgeblazen gevoel en bevordert luiheid, precies wat we niet willen.

Vergeet niet te mediteren

Vanaf het moment dat we wakker worden tot het moment dat we weer in bed liggen om te slapen, is er nauwelijks een moment waarop onze hersenen niet denken. Bovendien denken we niet eens aan één ding tegelijk, er zijn zoveel dingen tegelijkertijd in onze hoofden aan de hand. Hoe denk je dat je hersenen zich in deze situatie kunnen concentreren op het werk?

De beste manier om de concentratie te stimuleren en je geest te laten ontspannen is door meditatie. Je hoeft niet naar een specifieke plek te gaan om te mediteren. Kies een willekeurig rustig hoekje in je kantoor, en uit mijn ervaring is ergens in de frisse lucht de beste plek voor yoga en meditatie.

Op sommige werkplekken zijn daken de beste plekken om te mediteren, omdat mensen er nauwelijks komen en weg zijn van alle drukte.

Neem 15 minuten vrij van het werk, ga rustig zitten en adem. Denk alleen aan wat je later die dag moet doen of iets anders. Door je hoofd leeg te maken, zal het onmiddellijk beter werken zodra je terugkeert naar je taak.

Neem regelmatig pauzes

Dit punt kan mijn eerdere problemen tegenspreken, omdat ik hier al zei dat afgeleid zijn de concentratie kan breken, maar hier heb ik het over het nemen van regelmatige pauzes. Ik zal het je uitleggen.

Wanneer onze hersenen zich te lang op hetzelfde hebben gericht, kunnen we op een gegeven moment vastlopen en een pauze nemen zal de concentratie verhogen. Wanneer je weer op die taak terugkomt, zul je zien dat heroriënteren je onmiddellijk stimulatie en een betere concentratie zal geven.

Je hoeft geen lange pauzes te nemen. Als je het gevoel hebt vast te zitten, sta dan op van je plek, loop rond, drink water of praat zelfs met iemand over iets anders. Deze kleine activiteiten zijn van grote hulp bij het stimuleren van de concentratie.

Houd jezelf goed gehydrateerd

Hoeveel we ook praten over hoe water helpt ons lichaam schoon te houden en gifstoffen weg te spoelen, je weet niet hoeveel het de hersenen beïnvloedt. Een goede hydratatie helpt bij het verbeteren van de cognitieve vaardigheden van de hersenen.

Je kunt het zelf testen. Drink op een normale dag een paar uur geen water en drink dan als je aan het werk bent. Je zult een duidelijk en significant verschil zien in je focus. Na het drinken van water zul je voelen dat je hersenen opnieuw zijn opgestart.

In sommige cognitieve laboratoriumtests blijkt dat er een significant verschil is tussen personen die uitgedroogd zijn en degenen die gehydrateerd zijn in de manier waarop ze informatie verwerken. Hydratatie helpt bij een snellere verwerking en betere cognitie.

Sommige mensen vinden het misschien een uitdaging om af en toe op te staan en water te drinken. Neem gewoon een beker en vul deze met water om dit gemakkelijk te maken. Blijf ervan drinken en het zal je lang meegaan. Een andere manier om je energiesupplementen in te nemen is door ze in water te mengen. Dit maakt het drinken leuker en houdt je energiek en gehydrateerd.

Geef prioriteit aan je slaap

Het maakt niet uit hoeveel werk je moet doen, doe het alleen ten koste van het bijhouden van je slaapschema. Je denkt misschien dat een beetje laat slapen je zal helpen om veel werk gedaan te krijgen, maar geloof me, zodra je interne klok je slaaptijd raakt, zullen je hersenen stoppen met werken.

Het hebben van de juiste hoeveelheid slaap is cruciaal voor je hersenen om zich goed te concentreren en te concentreren. Volgens een theorie van herstellende slaap helpt het hebben van de juiste uren slaap ons lichaam te herstellen en zijn kracht te herwinnen, die gedurende de dag is uitgeput. Het is dus beter om te slapen en dan vroeg op te staan om klaar te zijn met je lopende werk, en je zult verrast zijn om het verschil te zien dat het maakt in je concentratieperiode.

Conclusie

Je kunt de concentratie niet op een dag verhogen. Het kost tijd en moeite, dus het is het beste om het consequent vol te houden. Je geest en lichaam hebben tijd nodig om zich aan te passen aan iets nieuws, en je kunt niet opgeven wat je al zo lang doet, alleen op een dag; Je kunt niet zomaar alle afleidingen uit de weg gaan of ineens gezond gaan eten. Dus, als je de tijd neemt, weet dan dat het een deel van het proces is en consistent moet blijven.

Al deze tips die ik hierboven heb besproken, zijn door mij en de mensen om me heen geprobeerd, zodat ik kan instaan voor hun effectiviteit. Probeer één ding tegelijk en ze zullen je concentratie snel verhogen.

Hierna zul je zien dat je je taken goed en efficiënter kunt uitvoeren. Je hebt zelfs tijd over voor jezelf, die je meestal niet hebt.

Probeer ze en laat me weten welke van deze beste werken voor jou, of als je nog andere tips hebt, we zouden het graag willen weten.

Verwante artikelen