Up

Open alstublieft de pagina in uw browser om deze functie te gebruiken.

Close

  1. Bijstand
  2. Praktisch advies
  3. Waarom is lezen het equivalent van een sportschoolsessie voor je hersenen?

 

Waarom is lezen het equivalent van een sportschoolsessie voor je hersenen?

  • 6 minuten lezen  •  23 oktober 2023

 

Lezen wordt vaak vergeleken met een training voor de geest, net zoals lichaamsbeweging dat is voor het lichaam. Net zoals gewichtheffen de spieren kan versterken, kan een duik in een boek de cognitieve vaardigheden versterken. Deze analogie is niet alleen poëtisch; Er is een schat aan wetenschappelijk bewijs om het te ondersteunen.

Uit onderzoek blijkt dat in 2018 27% van de Amerikaanse volwassenen helemaal geen boek heeft gelezen.

Lezen biedt een overvloed aan voordelen, van het verbeteren van de woordenschat tot het vergroten van empathie. Het is een multidimensionale activiteit die niet alleen vermaakt, maar ook onderwijst, uitdaagt en verrijkt.

In dit artikel gaan we dieper in op de talloze voordelen die lezen voor je hersenen biedt. Laten we er meteen in duiken.

Verbetering van de cognitieve functie

Cognitieve functie omvat een reeks mentale vaardigheden, waaronder geheugen, aandacht en probleemoplossing. Lezen speelt een cruciale rol bij het verbeteren van deze vaardigheden. Als we lezen, consumeren we niet alleen passief informatie; Onze hersenen zijn actief bezig met het verwerken en begrijpen van de stof.

Net zoals ons lichaam regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft om fit te blijven, hebben onze hersenen constante stimulatie nodig om optimaal te functioneren. Dr. Robert S. Wilson, een neuropsycholoog aan het Rush University Medical Center in Chicago, voerde een onderzoek uit waaruit bleek dat mentaal stimulerende activiteiten, zoals lezen, de cognitieve achteruitgang kunnen vertragen. Om zich bezig te houden met een uitdagende tekst of roman moeten de hersenen kritisch denken, verbanden leggen en scenario’s visualiseren, waardoor ze actief en wendbaar blijven.

Bij lezen zijn niet alleen de taalverwerkende delen van de hersenen betrokken. Het activeert regio’s die verband houden met visuele verwerking, begrip en kritisch denken. Een studie uitgevoerd aan de Emory University wees uit dat het lezen van een roman de hersenconnectiviteit kan verbeteren, vooral in de linker temporale cortex, een gebied dat verband houdt met taalbegrip. Deze verbeterde connectiviteit duurde enkele dagen nadat de deelnemers het boek hadden uitgelezen, wat suggereert dat lezen op de lange termijn voordelen heeft voor de gezondheid van de hersenen.

Woordenschat en taalvaardigheden ontwikkelen

Taal is een krachtig hulpmiddel, en hoe meer woorden we tot onze beschikking hebben, hoe beter we in staat zijn om effectief te communiceren. Lezen is een van de meest effectieve manieren om iemands woordenschat uit te breiden en taalvaardigheden te verfijnen.

Elke keer dat we een boek oppakken, maken we kennis met nieuwe woorden, zinnen en manieren om zinnen te structureren. Uit een onderzoek van de National Endowment for the Arts bleek dat enthousiaste lezers gemiddeld een grotere woordenschat hebben dan niet-lezers. Deze uitgebreide woordenschat gaat niet alleen over het kennen van meer woorden; het gaat erom hun nuances, contexten en gepast gebruik te begrijpen.

Een rijke woordenschat zorgt voor een duidelijkere en meer genuanceerde uitdrukking. Lezers vinden het vaak gemakkelijker om hun gedachten, emoties en ideeën te verwoorden, zowel in geschreven als gesproken vorm. Bovendien helpt blootstelling aan verschillende schrijfstijlen en tonen individuen om hun communicatie aan te passen aan verschillende doelgroepen en contexten.

Het beroemde citaat van Sir Francis Bacon: ‘Lezen maakt een volledig mens; conferentie een gereed man; en het schrijven van een exacte man’, vat de essentie van dit hoofdstuk samen. Door zich onder te dompelen in de wereld van woorden, verwerft men niet alleen kennis, maar scherpt men ook het vermogen aan om die kennis effectief over te brengen.

Concentratie en focus stimuleren

Te midden van de wervelwind van digitalisering en het versnelde tempo van het moderne leven, met constante meldingen en multitasking, is het een uitdaging geworden om de focus te behouden. Lezen biedt echter een onderbreking van deze afleiding en dient als een oefenterrein voor concentratie.

In tegenstelling tot het doorbladeren van feeds van sociale media of nieuwskoppen, vereist het lezen van een boek aanhoudende aandacht. Je moet een verhaal volgen, karakterontwikkelingen begrijpen en ingewikkelde details begrijpen. Deze gewoonte om gedurende langere tijd gefocust te blijven, kan zich vertalen naar andere gebieden van het leven, of het nu gaat om concentratie op een werkproject of aandachtig luisteren in een gesprek.

De focus die door het lezen wordt gecultiveerd, is niet beperkt tot de handeling zelf. Regelmatige lezers vinden het vaak gemakkelijker om zich op taken te concentreren, afleiding te vermijden en productief te blijven. Uit een studie gepubliceerd in het PLOS Journal bleek dat met name het lezen van fictie het vermogen van de lezer om zich op taken te concentreren verbetert en zijn gevoeligheid voor afleiding vermindert.

In een wereld waar de aandachtsspanne is geslonken tot 8,25 seconden, valt lezen op als een baken van hoop. Het biedt niet alleen een ontsnapping aan de chaos, maar voorziet individuen ook van het vermogen om met verhoogde focus en helderheid door de wereld te navigeren.

Een tegengif tegen stress

Stress is een onvermijdelijk onderdeel van het moderne leven, met tal van triggers, variërend van werkdruk tot persoonlijke uitdagingen. Hoewel er veel manieren zijn om stress te bestrijden, onderscheidt lezen zich als een unieke en effectieve remedie.

Literatuur biedt een portaal naar verschillende werelden, tijden en ervaringen. Door jezelf onder te dompelen in een aangrijpend verhaal kun je tijdelijk ontsnappen aan de zorgen van het heden. Deze mentale pauze kan ongelooflijk verjongend zijn. Zoals de beroemde auteur J.K. Rowling ooit zei: ‘Ik geloof echt dat er iets heel magisch kan gebeuren als je een goed boek leest.’

De handeling van het lezen zelf, met zijn ritmische en gefocuste aard, kan een staat van ontspanning teweegbrengen. Uit een onderzoek aan de Universiteit van Sussex bleek dat alleen al lezen het stressniveau tot 68% kan verminderen. Het kalmerende effect van lezen bleek krachtiger te zijn dan andere ontspanningsmethoden, zoals het luisteren naar muziek of het maken van een wandeling.

In wezen dienen boeken als een toevluchtsoord, een plek waar men zich kan terugtrekken, opladen en terugkeren naar de echte wereld met een helderdere geest en een lichter hart. Het opnemen van lezen in iemands dagelijkse routine kan een game-changer zijn in het beheersen en verminderen van stress.

Empathie stimuleren

Empathie, het vermogen om de gevoelens van een ander te begrijpen en te delen, is een cruciale menselijke eigenschap. Het bevordert verbindingen, bevordert begrip en ondersteunt harmonieuze sociale interacties. Lezen, met zijn kracht om lezers naar verschillende geesten en werelden te vervoeren, speelt een cruciale rol bij het koesteren van deze kwaliteit.

Door middel van literatuur kunnen lezers duizend levens leiden en de wereld ervaren door de ogen van verschillende personages. Deze blootstelling aan verschillende perspectieven en ervaringen verbreedt iemands horizon en bevordert een dieper begrip van de menselijke conditie. Zoals de Amerikaanse romanschrijver George R.R. Martin het treffend verwoordde: ‘Een lezer leeft duizend levens voordat hij sterft. De man die nooit leest, leeft er maar één.’

Door zich te verdiepen in de ingewikkelde emoties, motivaties en uitdagingen waarmee personages worden geconfronteerd, cultiveren lezers een genuanceerd begrip van menselijk gedrag. Dit inzicht kan zich vertalen naar interacties in de echte wereld, waardoor individuen beter met anderen kunnen omgaan, kunnen anticiperen op reacties en met gratie door sociale situaties kunnen navigeren.

Uit een onderzoek is gebleken dat met name het lezen van literaire fictie het vermogen van de lezer om de emoties en gedachten van anderen te begrijpen, verbetert. Deze verhoogde emotionele intelligentie is van onschatbare waarde in zowel persoonlijke als professionele sferen, waardoor lezen een krachtig hulpmiddel is voor persoonlijke groei en sociale harmonie.

Verbetering van het geheugen

Geheugen is een fascinerende en complexe cognitieve functie, die ons in staat stelt informatie op te slaan, op te halen en te verwerken. Lezen, met zijn ingewikkelde verhalen en overvloed aan details, dient als een uitstekende oefening voor de geheugenspieren.

Wanneer lezers verdiept zijn in een boek, moeten ze een groot aantal details onthouden – van namen van personages en achtergrondverhalen tot plotwendingen en instellingen. Om deze elementen bij te houden, moeten de hersenen nieuwe synapsen maken en bestaande versterken, waardoor de geheugencapaciteit wordt vergroot.

Betrokkenheid bij een meeslepend verhaal of informatieve tekst stimuleert niet alleen de herinnering op korte termijn, maar helpt ook bij het consolideren van langetermijnherinneringen. Een studie gepubliceerd in Neurology wees uit dat mentaal stimulerende activiteiten, zoals lezen, het begin van geheugenverlies bij oudere volwassenen kunnen vertragen.

De handeling van het lezen is daarom verwant aan een geheugentraining. Door de hersenen uit te dagen om informatie vast te houden en te verwerken, zorgt lezen ervoor dat het geheugen scherp en beweeglijk blijft. Zoals het beroemde gezegde luidt: ‘Use it or lose it’. Het regelmatig oefenen van het geheugen door middel van lezen kan ervoor zorgen dat het gedurende het hele leven robuust en veerkrachtig blijft.

Analytisch denken aanmoedigen

Analytisch denken, het vermogen om informatie kritisch te beoordelen en logische conclusies te trekken, is een vaardigheid die van onschatbare waarde is op verschillende gebieden van het leven. Lezen, met zijn ingewikkelde plots en veelzijdige personages, dient als een vruchtbare voedingsbodem om dit vermogen aan te scherpen.

Wanneer lezers zich met een tekst bezighouden, moeten ze vaak voorspellingen doen, de motivaties van personages beoordelen en onderliggende thema’s onderscheiden. Dit proces van reflectie en analyse scherpt het kritisch denkvermogen aan. Bij het lezen van een mysterieroman spelen lezers bijvoorbeeld vaak detective, waarbij ze aanwijzingen verzamelen en voorspellingen doen over de uitkomst.

Literatuur verdiept zich vaak in complexe maatschappelijke kwesties, morele dilemma’s en menselijke emoties. Omgaan met dergelijk materiaal daagt lezers uit om met dubbelzinnigheden om te gaan, subtiliteiten te herkennen en goed onderbouwde meningen te vormen. De beroemde literaire criticus Harold Bloom zei ooit: ‘Goed lezen is een van de grote genoegens die eenzaamheid je kan bieden.’ Dit plezier komt vaak voort uit de intellectuele stimulatie en analytische uitdagingen die literatuur biedt.

In een wereld die wordt overspoeld met informatie, is het vermogen om analytisch te denken van het grootste belang. Lezen voorziet individuen van de tools om informatie te doorzoeken, waarheden te onderscheiden en weloverwogen beslissingen te nemen, waardoor het een activiteit van onschatbare waarde is voor persoonlijke en maatschappelijke groei.

Continu leren

Leren is een levenslange reis en lezen is een van de meest verrijkende paden. Boeken openen deuren naar nieuwe werelden, ideeën en kennis en zorgen ervoor dat de zoektocht naar leren nooit ophoudt.

Elk boek, of het nu fictie of non-fictie is, geeft kennis. Van historische gebeurtenissen en wetenschappelijke concepten tot culturele inzichten en filosofische debatten, lezen biedt een schat aan informatie. Zoals de gerenommeerde auteur Dr. Seuss verwoordde het treffend: ‘Hoe meer je leest, hoe meer dingen je zult weten. Hoe meer je leert, hoe meer plaatsen je zult bezoeken.

Lezen voedt een geest van nieuwsgierigheid. Bij elke pagina die wordt omgeslagen, worden lezers aangespoord om vragen te stellen, antwoorden te zoeken en dieper op onderwerpen in te gaan. Deze onderzoekende mentaliteit, bevorderd door lezen, zorgt ervoor dat het leren ook na het formele onderwijs doorgaat. Onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig lezen, meer kans hebben om verder te studeren en deel te nemen aan activiteiten voor een leven lang leren.

Conclusie

Lezen, vaak omschreven als een reis door woorden, biedt veel meer dan alleen vermaak. Zoals we in dit artikel hebben onderzocht, is het een holistische oefening voor de hersenen, vergelijkbaar met een rigoureuze sportschoolsessie voor het lichaam. Van het verbeteren van de cognitieve functie en het stimuleren van het geheugen tot het bevorderen van empathie en analytisch denken, de voordelen van lezen zijn legio.

De multidimensionale impact van lezen onderstreept het belang ervan in ons leven. Of het nu gaat om het duiken in een aangrijpende roman, het verkennen van een tot nadenken stemmend non-fictiestuk of het doornemen van een wetenschappelijk tijdschrift, elke leessessie draagt bij aan persoonlijke groei en cognitieve verbetering.
In de woorden van de legendarische auteur Stephen King: ‘Boeken zijn een unieke draagbare magie.’ Deze magie vervoert lezers niet alleen naar verschillende rijken, maar verrijkt ook hun geest en ziel. Aan het einde van deze verkenning van de talloze voordelen van lezen, moedigen we iedereen aan om deze magie te omarmen, waardoor lezen een integraal onderdeel van hun dagelijkse routine wordt. Want in de wereld van boeken ligt de belofte van eindeloos leren, groei en verrijking.

Verwante artikelen