Up

Åbn venligst siden i din browser for at bruge denne funktion.

Close

  1. Hjælp
  2. Praktiske råd
  3. 10 meget effektive tips til at øge koncentrationen på arbejdspladsen

 

10 meget effektive tips til at øge koncentrationen på arbejdspladsen

  • 6 minutters læsning  •  2 oktober 2023

 

Befinder du dig nogensinde i en situation, hvor dit projekt forfalder om et par timer, du har meget arbejde afventende, og du sidder ved dit skrivebord helt klar til at arbejde, men arbejdet er stadig i gang? Hvis ja, så ved, at du ikke er alene. Uanset om det er en universitetsopgave eller et kontorprojekt, kan vi alle forholde os til denne situation.

Det meste af tiden er det ikke et spørgsmål om motivation, fordi du er motiveret nok, og det er derfor, du mødte op på arbejde. I stedet er det manglen på koncentration. Selv mindre ting, som urets tikkende lyd, kan være nok til at få dit sind væk fra arbejde.

I dit arbejdsområde er tilstedeværelsen af sind den mest kritiske faktor. Hvis du ikke koncentrerer dig godt, vil du savne enhver retning fra din chef, og senere kan du forestille dig konsekvenserne. Ikke alene bliver du nødt til at lægge ekstra arbejde bagefter, men dit omdømme i dit arbejdsområde vil også blive påvirket. For at undgå alt dette besvær skal du holde fokus og kigge efter måder, der hjælper med at øge koncentrationen.

Hvorfor kan jeg ikke fokusere?

Dette ene spørgsmål må være kommet ind i alles sind, for hvis du er motiveret til at gøre arbejdet og ved, hvordan du vil gøre det, hvorfor kan du så ikke gøre det? At miste dit fokus kan skyldes mange grunde. Hold øje med de distraherende faktorer, du måtte have i din daglige rutine, som er en hindring.

En af de vigtigste faktorer er at have brug for mere søvn. Mindre søvn fører automatisk til hjernetåge, som bryder koncentrationen. Sørg for, at du med nok søvn også selv er godt arbejdende, fordi der er en grænse for vores arbejdskapacitet.

Endelig tror mange mennesker måske, at mad ikke har noget at gøre med koncentration, men uregelmæssige måltider er en af de største grunde til, at folk ikke kan fokusere.

Hvordan man øger koncentrationen på arbejdspladsen?

I disse dage, så hurtigt som det er blevet at miste koncentrationen, er det lige så let at genvinde det. Du kan forbedre mange eksterne faktorer for at øge din opmærksomhed, og de er ikke engang for hårde. Du skal være opmærksom på de ting, der er en hindring i dit arbejde.

Her har jeg diskuteret et par praktiske tips til at øge koncentrationen på arbejdspladsen. Alle disse tips er afprøvet og testet, og de vil fungere. Så lad os uden videre diskutere dem.

Fjern distraktioner

I et arbejdsområde bliver du konstant bombarderet med nye oplysninger fra højre, venstre og midten, og selvom det måske ikke vedrører dig, er det nok til at distrahere dig fra dit arbejde. I disse dage er selv ping af din telefonmeddelelse blevet den største distraktion. Uanset om du tager din telefon op for at se, hvem den er fra, er lyden nok til at få dig til at miste dine tanker.

Prøv at sætte din telefon på lydløs og lukke døren til dit arbejdsværelse, og arbejd derefter. Du vil se en betydelig forskel i effektiviteten af arbejdet, og din koncentration vil være bedre end nogensinde. Folk underminerer nogle gange denne faktor, men støjreduktion hjælper med at øge engagementet som ingen anden ting.

Bortset fra det, hvis der er andre ting som tv eller to personer, der taler, og mange sådanne små ting, som du synes er en diktat for dig, skal du straks fjerne dem.

Organiser dit arbejdsområde

Kun nogle har et separat kontor eller studieværelse, men du kan maksimere din plads. Hvis du har det samme skrivebord uden dine holdkammerater, kan du bruge støjreducerende hovedtelefoner til at fokusere bedre.

En anden vigtig ting, der hjælper med at øge koncentrationen, er de-cluttering. Jo færre ting på dit skrivebord, jo bedre vil du være i stand til at fokusere. Opbevar alle dine ting i skuffer og skabe, og dit skrivebord skal maksimalt have en vandflaske og en justerbar lampe med dit arbejdsudstyr. Mindre ting at distrahere dig vil hjælpe dig med at fokusere bedre.

Opdel store opgaver

Et andet besvær i vejen for bedre koncentration er, når du har mere betydningsfulde opgaver at fokusere på; Din hjerne kan kun behandle nogle ad gangen, derfor dårlig koncentration. En nem måde at øge engagementet i denne situation er at opdele de mere betydningsfulde opgaver i mindre.

Når du har mindre opgaver, tager du et skridt ad gangen og bliver ikke overvældet af det. På denne måde ved du, hvilke opgaver du skal arbejde på først, og hvad du kan gøre senere. Efter at have afsluttet hvert mindre job, vil du føle en følelse af præstation, hvilket øger koncentrationen.

For at gøre det mere effektivt kan du endda time opgaverne. Indstil en timer på 20 minutter eller 30 minutter for små ting, og prøv at gøre dem inden for den tid.

Vedtag Pomodoro-teknikken

Det er den ene ting, jeg lever efter. Jeg har fulgt den, siden jeg gik i skole. Ifølge Pomodoro-teknikken skal du styre din tid til arbejde og pauser i bestemte intervaller. For at forklare det skal du arbejde i 25 minutter, tage en pause i 5 minutter, og derefter efter fire sådanne intervaller får du en mere forlænget pause i 15 til 20 minutter.

Du vil kun være i stand til at vide, hvor effektiv denne teknik er, når du tester den for dig selv. Jeg afsluttede mine opgaver på 4 timer, hvilket normalt tog en hel dag. Som studerende holdt forventningen om en pause mig i gang med opgaven uden forstyrrelser.

Jeg giver dig mit arbejde for det. Prøv det selv, og der er ingen vej tilbage!

Sæt realistiske og klare mål

Skriv ned, hvad du vil gøre den næste dag, natten før. At skrive det hele ned hjælper dig med at organisere dine opgaver bedre. Du vil vide, hvad du skal prioritere og arbejde på, og hvilke ting du skal udsætte senere.

Nogle gange overvurderer vi endda os selv og tager mange opgaver for dagen; Det er også en grund til, at folk ikke kan koncentrere sig, fordi deres sind altid er på den næste. En tommelfingerregel, du skal huske, når du sætter dine mål for dagen, er SMART-mål. Det indebærer, at dine mål skal være specifikke, målbare, opnåelige, relevante og tidsbundne. Hvis du holder alle disse fem punkter i tankerne, når du sætter mål, vil der ikke være nogen problemer med at få disse ting gjort.

Hold dig godt næret

At spise på det rigtige tidspunkt og med velnæret mad kan have en betydelig indflydelse på, hvordan du arbejder. Tag kosttilskud og nødder mellem arbejde for et konstant energiboost. Bortset fra det skal du inkorporere bladgrøntsager som spinat, som forbedrer hjernens lydhørhed, protein, som holder dig fuld i længere tid og fødevarer med moderate sukkerniveauer, som giver nok energi til at arbejde. Ifølge medicinsk forskning kan blåbær øge koncentrationen op til 5 timer efter forbrug.

Nu siger hvad man skal undgå, fedtede fødevarer og sodavand er et stort NEJ. Disse fødevarer har varierende sukkerniveauer, som spiker og konstant nedbringer energier og bryder dit fokus.

En anden spisefejl, som de fleste mennesker begår, er, at de ikke spiser med jævne mellemrum. Du skal sikre dig, at du har tre ordentlige måltider i løbet af dagen. Det vil holde dig mæt længe. At have en stor middag fører også til oppustethed og fremmer dovenskab, netop hvad vi ikke ønsker.

Glem ikke at meditere

Fra det øjeblik vi vågner op til det sekund, vi er tilbage i sengen for at sove, er der næppe et øjeblik, hvor vores hjerne ikke tænker. Oven i købet tænker vi ikke engang på en ting ad gangen, der foregår så mange ting i vores sind samtidigt. Hvordan tror du, at din hjerne kan koncentrere sig på arbejdet i denne situation?

Den bedste måde at øge koncentrationen og få dit sind til at slappe af er ved meditation. Du behøver ikke at gå til et bestemt sted for at meditere. Vælg et tilfældigt stille hjørne på dit kontor, og fra min erfaring er et sted i frisk luft det bedste sted for yoga og meditation.

På nogle arbejdspladser er hustage de bedste steder at meditere, da folk næsten ikke kommer der og er væk fra al trængsel og travlhed.

Tag 15 minutter fri fra arbejde, sid stille og træk vejret. Tænk kun på noget af det, du skal gøre senere på dagen eller noget andet. Rydning af dit sind vil øjeblikkeligt få det til at fungere bedre, når du vender tilbage til din opgave.

Tag regelmæssige pauser

Dette punkt kan modvirke mine tidligere problemer, fordi jeg allerede har sagt her, at distraheret kan bryde koncentrationen, men her taler jeg om at tage regelmæssige pauser. Lad mig forklare det for dig.

Når vores hjerne har fokuseret på det samme for længe, kan vi sidde fast på et tidspunkt, og at tage en pause vil øge koncentrationen. Når du kommer tilbage til den opgave igen, vil du se, at refokusering vil give dig øjeblikkelig stimulering og bedre koncentration.

Du behøver ikke tage lange pauser. Når du føler dig fastlåst, skal du rejse dig fra dit sted, gå rundt, drikke vand eller endda tale med nogen om noget andet. Disse små aktiviteter er til stor hjælp til at øge koncentrationen.

Hold dig ordentligt hydreret

Så meget som vi taler om, hvordan vand hjælper med at holde vores kroppe rene og vaske toksiner ud, ved du ikke, hvor meget det påvirker hjernen. Korrekt hydrering hjælper med at forbedre hjernens kognitive evner.

Du kan teste det selv. Drik ikke vand i et par timer på en almindelig dag, og drik derefter, når du arbejder. Du vil se en klar og betydelig forskel i dit fokus. Efter at have drukket vand, vil du føle, at din hjerne er genstartet.

I nogle kognitive laboratorietest konstateres det, at der er en signifikant forskel mellem personer, der er dehydreret, og dem, der er hydreret i den måde, de behandler information på. Hydrering hjælper med hurtigere behandling og bedre kognition.

Nogle mennesker kan finde det udfordrende at stå op og drikke vand lejlighedsvis. Bare tag en tumbler og fyld den med vand for at gøre det nemt. Bliv ved med at drikke af det, og det vil vare dig længe. En anden måde at tage dine energitilskud på er ved at blande dem i vand. Dette vil gøre drikkeriet sjovere og holde dig energisk og hydreret.

Prioriter din søvn

Uanset hvor meget arbejde du skal gøre, skal du kun gøre det på bekostning af at holde din søvnplan. Du tror måske, at sove lidt sent vil hjælpe dig med at få en masse arbejde gjort, men tro mig, så snart dit indre ur rammer din søvntid, vil din hjerne stoppe med at arbejde.

At have den rigtige mængde søvn er afgørende for, at din hjerne kan fokusere og koncentrere sig godt. Ifølge en teori om genoprettende søvn hjælper det at have de rette timers søvn vores krop med at reparere og genvinde sin styrke, som er blevet udtømt hele dagen. Så det er bedre at sove og derefter vågne tidligt for at blive færdig med dit afventende arbejde, og du vil blive overrasket over at se den forskel, det gør i dit koncentrationsspænd.

Konklusion

Du kan ikke øge koncentrationen på en dag. Det tager tid og kræfter, så det er bedst at holde på det konsekvent. Dit sind og krop har brug for tid til at tilpasse sig noget nyt, og du kan ikke opgive det, du har gjort så længe bare på en dag; Du kan ikke bare undgå alle distraktioner eller begynde at spise sundt pludselig. Så hvis du tager tid, skal du vide, at det er en del af processen og skal forblive konsekvent.

Alle disse tip, jeg har diskuteret ovenfor, blev prøvet af mig og folkene omkring mig, så jeg kan garantere deres effektivitet. Prøv en ting ad gangen, og de vil hurtigt øge din koncentration.

Herefter vil du se, at du kan udføre dine opgaver godt og mere effektivt. Du vil endda have tid til overs for dig selv, som du normalt ikke har.

Prøv dem og lad mig vide, hvilke af disse der fungerer bedst for dig, eller hvis du har andre tip, vil vi meget gerne vide det.

Relaterede artikler