Up

Åbn venligst siden i din browser for at bruge denne funktion.

Close

 1. Hjælp
 2. Hvordan vi ser tingene...
 3. Opsummerings Tekst Værktøj

 

Opsummerings Tekst Værktøj

 • 2 minutters læsning  •  28 april 2022

 

Ja, det er svært at læse og forstå lange tekster hurtigt, især når de er en del af forskningsartikler og historiske artikler. Men de skal under alle omstændigheder fortolkes. Hvorfor? Fordi du skal kunne gøre følgende:

 • drage meningsfulde konklusioner af avanceret læsning.
 • Få et overblik over forfatterens idéer for at kunne udvikle dine argumenter.
 • Udarbejdelse af sammenfattende tekster.
 • Indsamling af vigtige oplysninger fra en række forskellige kilder til personlig eller professionel brug.
 • Analyser og evaluer hurtigt.

Og det er her, at vores tekstresumé kommer til undsætning!

Hvad er et automatisk oversigtsværktøj?

Et opsummeringsværktøj er et sprogbehandlingsværktøj, der er drevet af algoritmer eller kunstig intelligens (AI), som konverterer lange tekststykker til små, let fordøjelige stykker. Den giver dig et tekstresumé, som i bund og grund er en meget mere kortfattet version af det originale dokument, der fremhæver alle hovedpunkterne og essensen af teksten. Hvad foretrækker du: en 1500 ord lang tekst eller et automatisk resumé på 500 ord, der indeholder alle de vigtigste oplysninger? Det er ikke svært at vælge den anden mulighed, vel? I dette tilfælde vil det være meget nyttigt at anvende et automatisk oversigtsværktøj.

Hvordan fungerer et værktøj til tekstresuméer?

Sammenfatningsværktøjer er drevet af AI-algoritmer, der analyserer og fortolker mange faktorer for at generere et kortfattet, klart og sammenhængende tekstresumé.

Den første ting er udvælgelsen af de vigtige punkter. Det gør den ved at kontrollere nøgleordene i din tekst eller dit dokument.
Alle centrale passager, der er vigtige for forståelsen og anses for nødvendige af programmet, vil blive bibeholdt, når teksten kondenseres til en kortere version.

Den anden ting er afvisning af oplysninger, som ikke anses for nyttige i den oprindelige tekst. Programmet kan gøre dette ved at fjerne nogle eksempler, unødvendige oplysninger, overgangsformuleringer, detaljer og overflødige forklaringer.

I det store og hele fungerer en tekstresumeur ved at angive, beholde, slette og erstatte ord.

Hvorfor er det nødvendigt med et automatisk oversigtsværktøj?

Automatiske sammenfatningsværktøjer er nu meget nyttige i en tid, hvor det er blevet et must at læse mere og lære mere. Derfor er der et presserende behov for automatiske resuméer:

 • Studerende på deres gymnasier og universiteter skal gennemgå en masse akademiske artikler og forelæsninger, især når de skal skrive forskningsartikler i deres sidste år.
 • Lærerne er nødt til at gennemgå flere ressourcer og bøger for at finde nyttige oplysninger, som de kan inddrage i deres undervisning.
 • Redaktører og skribenter skal dechifrere beviser og detaljer i sager, der skaber overskrifter, ved at gemme sig i rapporter og dokumenter.
 • Boglæsere har ikke tid til at læse en hel bog i denne hurtige verden. De ønsker en hurtig metode, hvor bogens hovedpunkter er lagt frem for dem, så de kan gå videre til den næste for at spare tid.
 • Fagfolk har ikke meget tid og skal hurtigt og effektivt sammenfatte en masse oplysninger fra forskellige kilder.

Relaterede artikler