Up

Åbn venligst siden i din browser for at bruge denne funktion.

Close

 1. Hjælp
 2. Hvordan vi ser tingene...
 3. Resumé og syntese: hvad er forskellen?

 

Resumé og syntese: hvad er forskellen?

 • 2 minutters læsning  •  1 maj 2022

 

Sammenfatning og syntese, som ofte anvendes i flæng, er meget forskellige. De har hver især et andet mål, en anden proces og et andet resultat.

Hvad er et tekstresumé?

At opsummere betyder at samle hovedpunkterne i en tekst og præsentere dem med dine egne ord på en klar, kortfattet og sammenhængende måde.
Hvis du blot ønsker at uddrage de vigtigste idéer og komprimere dem på en meget klarere og mere tilgængelig måde, skal du opsummere.
Der er mange måder at opsummere på, men den vigtigste er at reducere antallet af ord for formelt at præsentere en forkortet tekst for at spare læsetid. Det skal dog ske på en sådan måde, at tekstens essens forbliver uændret.


Det endelige skriftlige resumé skal respektere hovedprincipperne i den oprindelige tekst og må ikke modsige eller ændre den idé, som forfatteren fremfører.
Processen med at opsummere tekst bruges i mange erhverv og på mange arbejdspladser, herunder skoler, uddannelsesinstitutioner, pædagogik og journalistik – det er yderst nyttigt til forstå en tekst hurtigt, men vær opmærksom på, at den er mere kortfattet end den originale tekst.

Her er de 5 vigtigste trin i at opsummere en tekst:

 • For det første: læs teksten omhyggeligt.
 • For det andet: opdel den i hovedafsnit.
 • For det tredje: Find og skriv de vigtigste punkter i hvert afsnit med dine egne ord.
 • For det fjerde: Lav et resumé af teksten ved at kombinere disse punkter.
 • For det femte: Sammenlign den med den oprindelige tekst.

Resumé i få ord:

 • Sammenfatning er processen med at skrive en kortfattet version af den oprindelige tekst.
 • Hovedidéen og konklusionerne i den oprindelige tekst bør ikke glemmes, når det endelige resumé skrives.
 • Et tekstresumé giver læseren mulighed for hurtigt at forstå en lang tekst og spare tid.

Hvad er tekstresuméer?

Tekstresuméer er en avanceret skriveteknik, der samler idéer og resultater fra forskellige kilder eller platforme og kombinerer dem for at drage en konklusion. I denne proces sikres det, at ingen af hovedpunkterne i de enkelte kilder overses, og at der skabes en ny fortolkning af den oprindelige tekst.
Den kombinerer de vigtigste punkter, som de oprindelige forfattere har fremført i deres respektive artikler, og giver nye konklusioner og forklaringer. Målet er at undersøge ligheder og forskelle mellem kilderne og at skabe en ny tekst, der viser læserne, hvor ideerne konvergerer og divergerer. Ved at uddrage de oprindelige forfatteres idéer får vi en fortolket og omformuleret tekst.


I undervisnings- og uddannelsessektoren bruges syntese stadig i vid udstrækning til at indgyde de studerende evnen til at ræsonnere og tænke kritisk, idet de undersøger en række forskellige kilder for at vise, hvordan alting hænger sammen. Oftest skriver studerende sammenfattende essays til deres universitetskurser – litteraturanmeldelser er et eksempel på et resumé.

Resumé i korte træk:

 • Syntese er en teknik, hvor man samler oplysninger fra forskellige kilder og skriver en ny tekst, hvori man formulerer sine egne domme.
 • Den er meget udbredt på uddannelses- og erhvervsuddannelsesinstitutioner til at undervise i kritisk tænkning og formulering af en mening.

Hvordan hjælper Resoomer dig med at opsummere og syntetisere en skriftlig tekst?

Resoomer tekstresuméet arbejder effektivt ved hjælp af algoritmer for at filtrere hovedpunkterne i en tekst, udtrække de vigtigste oplysninger og give dig et emnefokuseret tekstresumé.
Den fjerner overgangssætninger, unødvendige sætninger og overdrevne eksempler fra den oprindelige tekst og reducerer den til det væsentlige. Uanset om det er en artikel, rapport, afhandling, analyse, tekniske undersøgelser eller andet, kan du opsummere dem alle sammen ved hjælp af Resoomer.


Og det er ikke det hele. Resoomer hjælper også med at syntetisere. Ved hjælp af to eller flere forskellige tekster identificerer Resoomer de vigtigste punkter i dine dokumenter og fremhæver dem for dig, så du kan bruge dem til at skabe din egen konklusion.
Forbedr din produktivitet, spar tid og energi, opsummering og syntese effektivt ved hjælp af Resoomer – det ultimative gratis online værktøj til tekstresuméer.

Relaterede artikler