Up

Open alstublieft de pagina in uw browser om deze functie te gebruiken.

Close

 1. Bijstand
 2. Praktisch advies
 3. Denktechnieken: hoe kun je het meeste halen uit wat je bezighoudt

 

Denktechnieken: hoe kun je het meeste halen uit wat je bezighoudt

 • 7 minuten lezen  •  30 september 2023

 

De geest is geen vat dat gevuld moet worden, maar een vuur dat ontstoken moet worden. De huidige tijden gaan lang niet gemakkelijk voor de menselijke geest. De wereld van vandaag heeft zoveel visuele, auditieve en emotionele prikkels. Onze geest voelt vaak als een dierentuin met alle dieren losgelaten. Die ene opdracht moet vanavond klaar zijn, het examen waar je voor gezakt bent, boodschappen doen voor het avondeten, enzovoort. Soms is het enige waar je echter controle over hebt perspectief. Je hebt geen controle over je situatie, maar je hebt wel een keuze over hoe je het bekijkt. Elke dag is een kies-je-eigen-avontuurverhaal. Laat praktisch denken uw gids zijn voor de spannende wendingen!

Het enige dat u hoeft te doen, is pauzeren, opnieuw evalueren en opnieuw opstarten.

Praktisch denken is als een turbobooster voor uw besluitvormingsmotor. Het helpt je je opties te beperken, slechte keuzes te ontwijken en je een weg te banen door vele uitdagingen die het leven met zich meebrengt.

Dus laten we dieper ingaan op de do’s, don’ts en hows van effectief en praktisch denken, zullen we?

Waarom je denken optimaliseren?

Het optimaliseren van je denkproces is als het geven van een upgrade aan je geest. Het gaat er niet om het leven toegankelijker te maken, maar om alledaagse uitdagingen om te zetten in kansen. Het gaat er ook om routinematige activiteiten productiever te maken en het meeste uit alles te halen. Aan de andere kant biedt het cognitieve hulpmiddelen en trucs die nodig zijn om complexe activiteiten aan te pakken. Zie het als je ticket voor promotie. Als je een kritische denker op het werk bent, kun je innovatieve oplossingen voorstellen, een betere leider zijn en beter uitgerust zijn met up-to-date kennis.

Een praktische denker zal inderdaad snelle reflexen hebben als het gaat om het detecteren van problemen en het verder kijken dan oppervlakkige problemen. Ze kunnen doelen stellen en praktische strategieën maken om deze te bereiken. Effectieve probleemoplossende vaardigheden stellen u in staat om creatief te denken en niet-conventionele oplossingen naar voren te brengen. Probleemoplossing is een waardevolle vaardigheid om vast te houden. Het helpt u in professionele omgevingen en stelt u in staat om dagelijkse activiteiten soepel uit te voeren. Het maakt je ook betrouwbaar in de ogen van vrienden en familie. (Het zorgt er ook voor dat je je onderscheidt van de massa en een opvallende indruk maakt.)

Kritisch denken ontwikkelen

Beslissingen nemen door gegevens, statistieken en kleine details te evalueren, te begrijpen en te analyseren is de kunst van kritisch denken.

Het is een vaardigheid die in verschillende situaties van pas komt. Bijvoorbeeld het interpreteren van recent nieuws van digitale en sociale media, het kiezen van opvoedingstechnieken, zelflerend en formeel onderwijs.

Strategieën voor het verbeteren van kritisch denken

Om je kritisch denkvermogen te verbeteren, daag je jezelf vaak uit in real-time omgevingen. Schrijf jezelf bijvoorbeeld in voor korte cursussen die het gebruik van kritisch denkvermogen vereisen en aanmoedigen, of je kunt elke dergelijke uitdagende kans op je werkplek grijpen en er vrijwilligerswerk voor doen.

Wat je in je vrije tijd doet, heeft een enorme impact op het vuurwerk van je hersenen. Speel games die de vaardigheden van kritisch denken en analyse vereisen. Door dit te doen, kun je je hersenen voor de gek houden door te geloven dat je plezier hebt wanneer je je talenten aanscherpt.

Bij het polijsten van een vaardigheid moet je een constante leerling zijn. Dit omvat lezen, praten met mensen of professionals, luisteren naar lezingen of het bijwonen van seminars en workshops. Het consequent leren en absorberen van nieuwe informatie geeft je een enorme greep op een onderwerp bij het oplossen van een probleem.

Een andere tip die veel mensen nuttig vinden, is om altijd ruimte te hebben voor aanpassing. Zorg ervoor dat je een kritische denker onderscheidt van een perfectionist. Kritische denkers hebben altijd een plan B. Ze zorgen er altijd voor dat hun plannen voldoende flexibiliteit hebben om aanpassingen later op te vangen. Deze cruciale factor voorkomt vaak dat de hele operatie in de afvoer terechtkomt.

Veel voorkomende denkfouten en hoe ze te vermijden

Nu is het noodzakelijk om de richting van je gedachten in de gaten te houden. De ene gedachte leidt tot de andere, en voor je het weet zit je brein diep vast in het maken van aannames en het bouwen van verhalen. Je staat hier echter niet alleen in. Deze denkfouten komen zo vaak voor dat er wetenschappelijke termen voor zijn. Laten we enkele voorbeelden bekijken:

Alles of geen denken

Oftewel zwart-wit denken. Misschien vind je jezelf of je prestaties categoriseren als succesvol of mislukt. Dit soort denken komt veel voor bij perfectionisten. Hierdoor kan een klein ongemak je het gevoel geven dat je een totale mislukking bent.

Bijvoorbeeld;

“Ik ben gezakt voor dit interview. Ik ben zo’n mislukkeling.”

“Ze faalde voor haar MCAT. Ze is een verloren zaak.”

Overgeneralisatie

Overhaaste conclusies trekken op basis van een klein stukje informatie, dat meestal negatief is. Of het voorspellen van de uitkomst van iets op basis van een klein aspect ervan.

Bijvoorbeeld:

” Ik ben gezakt voor dit interview. Ik zal nooit succesvol zijn in het leven.”

” ze vindt altijd een manier om het te verknoeien.”

Het positieve verdisconteren

Dit betekent dat je je prestaties of de goede dingen die je zijn overkomen niet erkent en de eer niet opeist. Je denkt vaak dat je prestaties niet te danken zijn aan je harde werk, maar gewoon geluk zijn. Het haalt de vreugde uit het leven en berooft je van kleine momenten van trots en geluk. Het laat je ook achter met een laag zelfbeeld.

Bijvoorbeeld:

” Oh, het was gewoon beginnersgeluk dat ik de wedstrijd won.”

“Wat maakt het uit of ze goed scoort op deze test? Ze gaat sowieso falen voor de cursus.”

Etikettering

De naam zegt het al! Het betekent het labelen of toekennen van een naam aan iemand of jezelf op basis van een van hun kwaliteiten of zelfs je aanname. De etiketteringstheorie zegt dat mensen vaak doen wat de labels hen beschrijven. Deze theorie kan voor sommigen verwoestend zijn, vooral als ze zwakhartig zijn.

Bijvoorbeeld:

Als iemand op je school wordt bestempeld als incompetent en ‘dom’, kunnen ze het uiteindelijk opgeven om het te proberen.

“Waarom zou ik het proberen als ik nog steeds dom word genoemd?”

” Zijn broer is verslaafd, dus waarschijnlijk is hij ook verslaafd.”

Zelfverwijt/ anderen de schuld geven

Deze theorie suggereert dat een individu de slachtofferkaart speelt wanneer hij geconfronteerd wordt met een ondergang – of gewoon denkt dat elke ondergang de schuld van henzelf of iemand anders is.

Bijvoorbeeld;

” hoe moet ik goed scoren als de leraar incompetent is?”

” Het is mijn schuld dat de leraar boos is op de hele klas.”

Er bestaat echter een dunne lijn tussen zelfverwijt en het accepteren van je fout/ jezelf verantwoordelijk houden. Zelfbeschuldiging of anderen de schuld geven heeft niet altijd negatieve gevolgen, vooral als het ervoor zorgt dat je harder je best doet en ernaar streeft om jezelf beter te maken.

Hopeloosheid

We hebben allemaal vaak te maken met deze situatie. Het komt vaak als een fase en laat ons depressief achter. En het hangt van ons af om ervoor te zorgen dat het slechts een fase is, niet je tijdelijke denkproces. In bepaalde situaties is het normaal om je een tijdje hopeloos te voelen. Jij bent het echter die jezelf moet oppakken. Er is immers geen medicijn zoals hoop en geen tonicum zo krachtig als de verwachting van iets goeds morgen.

Emotioneel redeneren

Het is een toestand waarin je je emoties de controle over je perspectieven laat nemen en conclusies trekt – of aannames doet over iemand of een situatie, alleen maar omdat je ‘er zin in hebt’.

Bijvoorbeeld:

” Ik heb het gevoel dat ze de wedstrijd gaan verliezen. Het heeft geen zin om voor hen te juichen.”

“Ik denk dat ze liegt, ik geloof geen woord dat ze zegt”

Merk je vaak dat je deze denkfouten maakt? We gebruiken allemaal vaak een andere lens om veel dingen in het leven te interpreteren. Ons brein is een wild paard; Het zal in elke gewenste richting lopen, tenzij je leert het te beheersen. Hier is een eenvoudige techniek die je in staat stelt om de controle over te nemen en de knopen in je gedachten los te maken!

Elke keer dat je jezelf een denkfout ziet maken, volg je deze eenvoudige stappen:

 • Isoleer de gedachte
 • Schrijf het op. Of er even over nadenken
 • Herken hoe je je voelt
 • Probeer alternatieven te bedenken voor de gedachte die het in een positieve zullen veranderen, d.w.z. je gedachten herkaderen. Probeer met een redelijker alternatief te komen.

Bijvoorbeeld:” Ik ben gezakt voor dit interview. Ik ben zo’n mislukkeling.”. Herformuleer deze gedachte: “Ik heb dit interview misschien gefaald, maar ik zal mijn ontbrekende gebieden identificeren en niet dezelfde fouten maken.”

Doorzettingsvermogen en geduld zijn essentieel om de controle over je gedachten terug te krijgen en ze op het juiste pad te sturen. Verandering gaat niet van de ene op de andere dag!

Creatief denken stimuleren

Verder denken dan de kaders is de basis van creatief denken. Het gaat erom conventionele benaderingen te laten varen en innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor zelfs de eenvoudigste problemen. Het stelt je in staat om je innerlijke ontdekkingsreiziger los te laten en alles wat je doet leuk te maken! Dus hier zijn enkele tips over hoe je je creativiteit naar boven kunt halen;

Verbreed je mindset. Benader alles met een open geest. Wees altijd bereid om elk probleem met een nieuw perspectief te benaderen.

Omarm de speelse kant van alles. Voel je vrij om te verkennen. Je nieuwsgierigheid naar boven halen is de sleutel tot het ontwikkelen van creatief denken!

Integreren! Probeer ideeën te combineren die niet eens ver verwant lijken. Misschien brouw je uiteindelijk een nieuw innovatief idee!

Actief brainstormen is een ander onderdeel van creatief denken. Het gaat om het verzamelen van je gedachten en het genereren van een grote pool. Hier zijn enkele bewezen brainstormtechnieken die u misschien op uzelf wilt toepassen;

Hersenschrijven: Het is in wezen gewoon het opschrijven van elk idee in je hoofd met betrekking tot het project waaraan je werkt. Het helpt bij verwarde ideeën en gedachten en stelt je in staat om ze recht te zetten. Het maken van een mindmap is ook een effectieve techniek van brainwriting.

De 5 Waaroms: Probeer elk idee dat je opschrijft te beredeneren. Dit helpt u de voor- en nadelen van elk af te wegen, samen met het interpreteren van verschillende aspecten van elk idee.

De 5 Wh vragen: Heb je ooit gemerkt dat peuters een reeks waarom, wanneer, wat, waar en hoe vragen stellen? Begin met het interpreteren van ideeën vanuit het oogpunt van een peuter en je zult eindigen met een aantal verbluffende feiten en cijfers waar je misschien nog niet eerder aan hebt gedacht.

Divergent versus convergent denken

Dit is een andere theorie die standaard denkprocessen weergeeft.

Convergent denken betekent het bedenken van één logische en duidelijke conclusie met de beschikbare informatie. Convergent denken stelt u in staat om de beschikbare informatie te gebruiken en uw conclusies te verfijnen.

Aan de andere kant impliceert divergent denken het idee om naar het grotere geheel te kijken en meer dan één conclusie te genereren. Het stimuleert creativiteit en flexibiliteit en helpt je met ingenieuze ideeën te komen.

Nu denk je misschien welke beter is. Geen van deze theorieën is superieur aan de andere. In plaats daarvan zijn beide beter geschikt voor verschillende situaties. Divergent denken stelt je bijvoorbeeld in staat om out of the box te denken. Convergent denken stelt je echter in staat om snelle en berekende beslissingen te nemen.

SCAMPER methode

SCAMPER is een afkorting voor Substitute, Combine, Adapt, Modify, Purpose, Eliminate en Rearrange. Het is een brainstormmethode die door teams wordt gebruikt om hun teamwerk te verbeteren en betere oplossingen te ontwikkelen.

Substituut: hierdoor kunnen de teamleden nadenken over alternatieve oplossingen.

Combineren: dit betekent het combineren van verschillende aspecten of ideeën om er een effectiever te maken.

Aanpassen: dit verwijst naar een gezonde discussie die erop gericht is om elk idee aan te passen, wat uiteindelijk leidt tot een betere output.

Modificeren: Dit verwijst naar het aanpassen van het proces of het grotere geheel.

Doel: Dit betekent dat u uw huidige bronnen gebruikt en ze op een andere manier gebruikt of opnieuw gebruikt.

Elimineren: zoals de naam al aangeeft, verwijst dit naar het elimineren van mogelijke ideeën die de resultaten beter kunnen beïnvloeden.

Herschikken of omkeren: dit leidt tot het verkennen van innovatieve perspectieven of nieuw potentieel.

Lateraal denken

Ook bekend als horizontaal denken, is lateraal denken van toepassing op het denken van ongewone oplossingen voor een probleem. Het verwijst naar het negeren van de typische en voorspelbare oplossingen en de traditionele stapsgewijze methode van probleemoplossing. Hier zijn enkele eenvoudige technieken van lateraal denken:

Herken denkpatronen: dit stelt je in staat om eventuele vooroordelen of denkfouten te elimineren.

Overweeg alle alternatieven: het is natuurlijk altijd het beste om alle ideeën en alternatieven op één plek te verzamelen.

Denk aan prikkels die de concentratie verhogen: concentratie is de sleutel tot effectieve probleemoplossing met behulp van lateraal denken. Gebruik een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking, lofi-muziek of iets anders waardoor je je beter kunt concentreren.

Herformuleer je ideeën: in plaats van een ingewikkeld idee af te wijzen, probeer het te herformuleren in een meer praktisch idee.

Voordelen van lateraal denken

Lateraal denken stelt je in staat om ideeën te overwegen die in eerste instantie onpraktisch of onzinnig lijken. Het stelt u in staat om betere en effectievere manieren te vinden om alledaagse problemen te trotseren die eerder op conventionele manieren werden aangepakt. Dit helpt je om creatieve oplossingen voor problemen te bedenken.

Mindmapping

Mindmapping is een uitstekende manier om elke minuut van ideeën die in je hoofd tekeergaan te verzamelen en te organiseren. Het helpt je abstracte ideeën om te zetten in materiële vorm, die beter wordt waargenomen door je hersenen.

Hoe maak je een mindmap

De meest effectieve manier is om een papier en pen te pakken. Schrijf je onderwerp van interesse op in het midden en verspreid je aanzienlijke brok ideeën eromheen. Schrijf uw gerelateerde ideeën rond elk hoofdidee en teken lijnen om ze te verbinden.

Velen van ons zijn nu echter overgestapt op digitaal aantekeningen maken. Dus hier zijn enkele digitale mind-mapping software:

Vonnis

Als je het controlesysteem van je hersenen vastpakt, zul je gemakkelijk je tijd efficiënt beheren, je concentreren tijdens je studiesessies, stress beter beheren en je communicatievaardigheden oppoetsen.

De grootste openbaring aller tijden is dat de houding en gedachten van mensen hun lot kunnen veranderen.

Bronnen en referenties

Hier zijn enkele boeken die kritisch denken kunnen aanmoedigen:

 • Thinking, Fast and Slow van auteur Kahneman
 • Blink van Malcolm Gladwell
 • De kunst van het helder denken door auteur Rolf Dobelli

Hier is een online cursus die u kunt volgen om uw kritisch denken en probleemoplossende vaardigheden te verbeteren: https://www.coursera.org/learn/creative-thinking-techniques-and-tools-for-success

Verwante artikelen