Up

Åbn venligst siden i din browser for at bruge denne funktion.

Close

 1. Hjælp
 2. Praktiske råd
 3. Tænketeknikker: Hvordan kan du få mest muligt ud af, hvad du tænker på

 

Tænketeknikker: Hvordan kan du få mest muligt ud af, hvad du tænker på

 • 7 minutters læsning  •  30 september 2023

 

Sindet er ikke et kar, der skal fyldes, men en ild, der skal tændes. De nuværende tider går langtfra let på menneskers sind. Dagens verden har så mange visuelle, auditive og følelsesmæssige stimuli. Vores sind føles ofte som en zoologisk have med alle dyrene løs. Den ene opgave skal afleveres i aften, den eksamen, du dumpede, indkøb af dagligvarer til aftensmad og så videre. Men nogle gange er det eneste, du har kontrol over, perspektiv. Du har ikke kontrol over din situation, men du har et valg om, hvordan du ser det. Hver dag er en vælg-din-egen-eventyrhistorie. Lad praktisk tænkning være din guide til de spændende vendinger!

Alt du skal gøre er at pause, revurdere og genstarte.

Praktisk tænkning er som en turboforstærker til din beslutningsmotor. Det hjælper dig med at indsnævre dine muligheder, undvige dårlige valg og skørt dig gennem mange udfordringer, livet kaster.

Så lad os dykke dybere ned i dos, don’ts og hows af effektiv og praktisk tænkning, skal vi?

Hvorfor optimere din tænkning?

Optimering af din tankeproces er som at give dit sind en opgradering. Det handler ikke om at gøre livet mere tilgængeligt, men om at vende hverdagens udfordringer til muligheder. Det handler også om at gøre rutinemæssige aktiviteter mere produktive og få mest muligt ud af alt. På den anden side giver det kognitive værktøjer og tricks, der er nødvendige for at tackle komplekse aktiviteter. Tænk på det som din billet til forfremmelse. Hvis du er en kritisk tænker på arbejdspladsen, kan du foreslå innovative løsninger, være en bedre leder og være bedre udstyret med opdateret viden.

En praktisk tænker vil faktisk have hurtige reflekser, når det kommer til at opdage problemer og se ud over problemer på overfladeniveau. De kan sætte mål og lave praktiske strategier for at nå dem. Effektive problemløsningsevner giver dig mulighed for at tænke kreativt og frembringe ikke-konventionelle løsninger. Problemløsning er en værdifuld færdighed at holde fast i. Det hjælper dig i professionelle omgivelser og giver dig mulighed for at udføre daglige aktiviteter problemfrit. Det gør dig også pålidelig i venner og families øjne. (Det får dig også til at skille dig ud fra mængden og gøre et slående indtryk.)

Udvikling af kritisk tænkning

At træffe beslutninger ved at evaluere, forstå og analysere data, statistikker og små detaljer er kunsten at kritisk tænkning.

Det er en færdighed, der er praktisk i forskellige situationer. For eksempel at fortolke de seneste nyheder fra digitale og sociale medier, vælge forældreteknikker, selvlæring og formel uddannelse.

Strategier til forbedring af kritisk tænkning

For at forbedre dine kritiske tænkningsevner skal du ofte udfordre dig selv i realtidsindstillinger. For eksempel tilmelde dig korte kurser, der kræver og opmuntre brugen af kritisk tænkning, eller du kan gribe enhver sådan udfordrende mulighed på din arbejdsplads og frivilligt for det.

Hvad du laver i din fritid har en massiv indflydelse på fyrværkeriet i din hjerne. Spil spil, der kræver færdigheder i kritisk tænkning og analyse. Ved at gøre dette kan du narre din hjerne til at tro, at du har det sjovt, når du finpudser dine talenter.

Når du polerer enhver færdighed, skal du være en konstant lærer. Dette omfatter læsning, tale med mennesker eller fagfolk, lytte til foredrag eller deltage i seminarer og workshops. Konsekvent at lære og absorbere ny information vil give dig et enormt greb om et emne, når du løser et problem.

Et andet tip, som mange mennesker finder nyttigt, er altid at have plads til justering. Sørg for at skelne mellem at være en kritisk tænker og en perfektionist. Kritiske tænkere har altid en plan B. De sikrer altid, at deres planer har tilstrækkelig fleksibilitet til at imødekomme justeringer senere. Denne afgørende faktor sparer ofte hele operationen fra at gå ned i afløbet.

Almindelige tænkningsfejl og hvordan man undgår dem

Nu er det bydende nødvendigt at holde øje med dine tankers retning. En tanke fører til en anden, og før du ved af det, sidder din hjerne dybt fast i antagelser og opbygning af fortællinger. Du er dog ikke alene om dette. Disse tankefejl er så almindelige, at der er videnskabelige termer for dem. Lad os se nogle eksempler:

Alt eller ingen tænkning

Aka sort / hvid tænkning. Du kan finde kategorisering af dig selv eller dine præstationer som vellykkede eller mislykkede. Denne type tænkning er almindelig blandt perfektionister. På grund af dette kan en mindre ulempe lade dig føle dig som en total fiasko.

For eksempel;

“Jeg dumpede dette interview. Jeg er sådan en fiasko.”

“hun dumpede sin MCAT. Hun er en tabt sag.”

Overgeneralisering

Spring til konklusioner baseret på et lille stykke information, som for det meste er negativ. Eller forudsige resultatet af noget baseret på et lille aspekt af det.

For eksempel:

” Jeg dumpede dette interview. Jeg vil aldrig få succes i livet.”

“Hun finder altid en måde at rode på.”

Diskontering af det positive

Det betyder, at du ikke anerkender og tager æren for dine præstationer eller de gode ting, der skete med dig. Du tror ofte, at dine præstationer ikke er på grund af dit hårde arbejde, men blot er held. Det tager glæden ud af livet og fratager dig små øjeblikke af stolthed og lykke. Det efterlader dig også med lavt selvværd.

For eksempel:

” Åh, det var bare begynderheld, at jeg vandt kampen.”

“Hvem bekymrer sig om, at hun scorede godt på denne test? Hun kommer alligevel til at dumpe kurset.”

Mærkning

Dens navn siger det hele! Det betyder at mærke eller tildele et navn til nogen eller dig selv baseret på en af deres kvaliteter eller endda din antagelse. Mærkningsteori siger, at folk ofte gør, hvad etiketterne beskriver dem som. Denne teori kan være ødelæggende for nogle, især hvis de er svage.

For eksempel:

Hvis nogen på din skole er mærket som inkompetent og “dum”, kan de i sidste ende opgive at prøve.

“Hvorfor skulle jeg prøve, hvis jeg stadig bliver kaldt dum?”

“Hans bror er misbruger, så sandsynligvis er han også misbruger.”

Selvbebrejdelse / bebrejdelse af andre

Denne teori antyder, at en person spiller offerkortet, når han står over for en undergang – eller simpelthen tror, at enhver undergang er deres egen eller en andens skyld.

For eksempel;

“hvordan skal jeg score godt, hvis læreren er inkompetent?”

“Det er min skyld, at læreren er vred på hele klassen.”

Der er dog en fin linje mellem selvbebrejdelse og accept af din skyld / at holde dig selv ansvarlig. Selvbebrejdelse eller bebrejdelse af andre har ikke altid negative konsekvenser, især hvis det får dig til at prøve hårdere og stræbe efter at gøre dig bedre.

Håbløshed

Vi står alle ofte over for denne situation. Det kommer ofte som en fase og efterlader os deprimerede. Og det afhænger af os at sikre, at det kun er en fase, ikke din midlertidige tænkningsproces. I visse situationer er det normalt at føle sig håbløs i et stykke tid. Det er dog dig, der skal samle dig selv op. Der er trods alt ingen medicin som håb og ingen tonic så stærk som forventningen om noget godt i morgen.

Følelsesmæssig ræsonnement

Det er en tilstand, hvor du lader dine følelser tage kontrol over dine perspektiver og drage konklusioner – eller gøre antagelser om nogen eller en situation, bare fordi du “har lyst til det.”

For eksempel:

– Jeg føler, at de kommer til at tabe kampen. Der er ingen grund til at heppe på dem.”

“Jeg tror, hun lyver, jeg tror ikke på et ord, hun siger”

Oplever du ofte, at du laver disse tankefejl? Vi bruger alle ofte en anden linse til at fortolke mange ting i livet. Vores hjerne er en vild hest; Det vil køre i den retning, det ønsker, medmindre du lærer at kontrollere det. Her er en simpel teknik, der giver dig mulighed for at tage kontrol over og løsne knuderne i dine tanker!

Hver gang du ser dig selv lave en tankefejl, skal du følge disse enkle trin:

 • Isoler tanken
 • Skriv det ned. Eller tænk over det et stykke tid
 • Anerkend, hvordan det får dig til at føle
 • Prøv at tænke på alternativer til tanken, der vil gøre den til en positiv, dvs. omformulere dine tanker. Prøv at komme med et mere rimeligt alternativ.

For eksempel:” Jeg dumpede dette interview. Jeg er sådan en fiasko”. Omformulere denne tanke: “Jeg har måske fejlet dette interview, men jeg vil identificere mine manglende områder og ikke begå de samme fejl.”

Vedholdenhed og tålmodighed er afgørende, når du genvinder kontrollen over dine tanker og styrer dem på den rigtige vej. Forandring sker ikke fra den ene dag til den anden!

Styrkelse af kreativ tænkning

At tænke ud over boksen er grundlaget for kreativ tænkning. Det handler om at droppe konventionelle tilgange og udvikle innovative løsninger på selv de enkleste problemer. Det giver dig mulighed for at slippe din indre opdagelsesrejsende løs og gøre alt, hvad du gør, sjovt! Så her er nogle tip til, hvordan du får din kreativitet frem;

Udvid din tankegang. Gå til alt med et åbent sind. Vær altid villig til at nærme dig ethvert problem med et nyt perspektiv.

Omfavn den legende side af alt. Du er velkommen til at udforske. At bringe din nysgerrighed frem er nøglen til at udvikle kreativ tænkning!

Integrere! Prøv at kombinere ideer, der ikke engang virker fjernt relaterede. Du kan ende med at brygge en ny innovativ idé!

Aktiv brainstorming er en anden komponent i kreativ tænkning. Det handler om at samle dine tanker og generere en stor pulje. Her er nogle gennemprøvede brainstorming-teknikker, som du måske vil anvende på dig selv ;

Hjerneskrivning: Det er i det væsentlige bare at skrive ned hver idé i dit sind relateret til det projekt, du arbejder på. Det hjælper med sammenfiltrede ideer og tanker og giver dig mulighed for at få dem lige. Oprettelse af et mindmap er også en effektiv teknik til hjerneskrivning.

De 5 hvorfor: Prøv at ræsonnere hver idé, du skriver ned. Dette hjælper dig med at afveje fordele og ulemper ved hver sammen med at fortolke forskellige aspekter af enhver idé.

De 5 Wh spørgsmål: Har du nogensinde bemærket, at småbørn stiller en række spørgsmål om hvorfor, hvornår, hvad, hvor og hvordan? Begynd at fortolke ideer fra et lille barns synspunkt, og du vil ende med nogle forbløffende fakta og tal, som du måske ikke har tænkt på før.

Divergerende vs konvergent tænkning

Dette er en anden teori, der skildrer standard tankeprocesser.

Konvergent tænkning betyder at komme med en logisk og ligetil konklusion med de tilgængelige oplysninger. Konvergent tænkning giver dig mulighed for at udnytte de tilgængelige oplysninger og indsnævre dine konklusioner.

På den anden side indebærer divergerende tænkning ideen om at se på det større billede og generere mere end en konklusion. Det tilskynder til kreativitet og fleksibilitet og hjælper dig med at komme med geniale ideer.

Nu tænker du måske, hvilken der er bedre. Ingen af disse teorier er bedre end den anden. I stedet er begge bedre egnet til forskellige situationer. For eksempel giver divergerende tænkning dig mulighed for at tænke uden for boksen. Konvergent tænkning giver dig dog mulighed for at træffe hurtige og beregnede beslutninger.

SCAMPER-metoden

SCAMPER er en forkortelse for Substitute, Combine, Adapt, Modify, Purpose, Elimination og Reararrang. Det er en brainstorming-metode, der bruges af teams til at forbedre deres teamwork og udvikle bedre løsninger.

Stedfortræder: dette giver teammedlemmerne mulighed for at reflektere over alternative løsninger.

Kombiner: dette betyder at kombinere forskellige aspekter eller ideer for at gøre en mere effektiv.

Tilpas: dette refererer til en sund diskussion, der sigter mod at justere enhver idé, hvilket i sidste ende fører til et bedre output.

Modificere: Dette refererer til justering af processen eller det større billede.

Formål: Det betyder at bruge dine nuværende ressourcer og bruge dem til en anden brug eller genbruge dem.

Eliminer: Som navnet antyder, refererer dette til at eliminere eventuelle ideer, der bedre kan påvirke resultaterne.

Omarranger eller vend: dette fører til udforskning af innovative perspektiver eller nyt potentiale.

Lateral tænkning

Også kendt som horisontal tænkning, lateral tænkning gælder for at tænke på usædvanlige løsninger på et problem. Det refererer til at ignorere de typiske og forudsigelige løsninger og den traditionelle trinvise metode til problemløsning. Her er nogle nemme teknikker til lateral tænkning:

Genkend tankemønstre: Dette giver dig mulighed for at fjerne eventuelle bias eller tankefejl.

Overvej alle alternativer: Det er naturligvis altid bedst at samle alle ideer og alternativer ét sted.

Overvej stimuli, der øger koncentrationen: koncentration er nøglen til effektiv problemløsning ved hjælp af lateral tænkning. Brug støjreducerende hovedtelefoner, lofi-musik eller andet, der får dig til at koncentrere dig bedre.

Omformulere dine ideer: I stedet for at afvise en kompliceret idé, prøv at omformulere den til en mere praktisk.

Fordele ved lateral tænkning

Lateral tænkning giver dig mulighed for at overveje ideer, der oprindeligt kan virke upraktiske eller nonsens. Det giver dig mulighed for at finde bedre og mere effektive måder at trodse hverdagens problemer, der tidligere blev tacklet på konventionelle måder. Dette hjælper dig med at komme med kreative løsninger på problemer.

Mindmapping

Mindmapping er en glimrende måde at indsamle og organisere hver eneste minuttråd af ideer, der kan hærge i dit sind. Det hjælper dig med at omdanne abstrakte ideer til materiel form, som bedre opfattes af din hjerne.

Sådan opretter du et mindmap

Den mest effektive måde er at få fat i et papir og en pen. Skriv ned dit emne af interesse i midten og spred din betydelige del af ideer omkring det. Skriv dine relaterede ideer omkring hver hovedidé og tegn linjer for at forbinde dem.

Imidlertid er mange af os nu skiftet til digital notetagning. Så her er nogle digitale mindmapping-software:

Dom

Hvis du tager fat i din hjernes kontrolsystem, vil du nemt styre din tid effektivt, fokusere under dine studiesessioner, håndtere stress bedre og polere dine kommunikationsevner.

Den største åbenbaring nogensinde er, at folks holdninger og tanker kan ændre deres skæbne.

Kilder Og Referencer

Her er nogle bøger, der kan tilskynde til kritisk tænkning:

 • Tænkning, hurtig og langsom af forfatteren Kahneman
 • Blink af Malcolm Gladwell
 • Kunsten at tænke klart af forfatteren Rolf Dobelli

Her er et online kursus, som du kan tage for at forbedre dine kritiske tænkning og problemløsning færdigheder: https://www.coursera.org/learn/creative-thinking-techniques-and-tools-for-success

Relaterede artikler