Up

Vänligen öppna sidan i din webbläsare för att använda den här funktionen.

Close

 1. Bistånd
 2. Praktiska råd
 3. Tänkande tekniker: Hur kan du få ut det mesta av vad du tänker på

 

Tänkande tekniker: Hur kan du få ut det mesta av vad du tänker på

 • 8 minuter läsning  •  30 september 2023

 

Sinnet är inte ett kärl som ska fyllas utan en eld som ska tändas. De nuvarande tiderna går ingenstans nära lätt för mänskliga sinnen. Dagens värld har så många visuella, auditiva och känslomässiga stimuli. Våra sinnen känns ofta som en djurpark med alla djur som släppts lösa. Den där uppgiften ska lämnas in ikväll, provet du misslyckades med, matinköp till middag och så vidare. Men ibland är det enda du har kontroll över perspektiv. Du har inte kontroll över din situation, men du har ett val om hur du ser på den. Varje dag är en val-din-egen-äventyrshistoria. Låt praktiskt tänkande vara din guide till de spännande vändningarna!

Allt du behöver göra är att pausa, omvärdera och starta om.

Praktiskt tänkande är som en turbobooster för din beslutsfattande motor. Det hjälper dig att begränsa dina alternativ, undvika dåliga val och kjola dig igenom många utmaningar som livet kastar.

Så låt oss dyka djupare in i dos, don’ts och hows av effektivt och praktiskt tänkande, eller hur?

Varför optimera ditt tänkande?

Att optimera din tankeprocess är som att ge ditt sinne en uppgradering. Det handlar inte om att göra livet mer tillgängligt utan om att vända vardagliga utmaningar till möjligheter. Det handlar också om att göra rutinaktiviteter mer produktiva och få ut det mesta av allt. Å andra sidan ger det kognitiva verktyg och knep som behövs för att hantera komplexa aktiviteter. Tänk på det som din biljett till kampanjen. Om du är en kritisk tänkare på jobbet kan du föreslå innovativa lösningar, bli en bättre ledare och vara bättre utrustad med aktuell kunskap.

En praktisk tänkare kommer verkligen att ha snabba reflexer när det gäller att upptäcka problem och se bortom problem på ytnivå. De kan sätta mål och göra praktiska strategier för att nå dem. Effektiv problemlösningsförmåga gör att du kan tänka kreativt och ta fram icke-konventionella lösningar. Problemlösning är en värdefull färdighet att hålla fast vid. Det hjälper dig i professionella inställningar och gör att du kan utföra dagliga aktiviteter smidigt. Det gör dig också pålitlig i ögonen på vänner och familj. (Det gör också att du sticker ut från mängden och gör ett slående intryck.)

Utveckla kritiskt tänkande

Att fatta beslut genom att utvärdera, förstå och analysera data, statistik och små detaljer är konsten att kritiskt tänkande.

Det är en färdighet som är till nytta i olika situationer. Till exempel att tolka de senaste nyheterna från digitala och sociala medier, välja föräldrateknik, självlärande och formell utbildning.

Strategier för att förbättra kritiskt tänkande

För att förbättra dina kritiska tänkande färdigheter, utmana dig själv i realtidsinställningar ofta. Till exempel, anmäl dig själv till korta kurser som kräver och uppmuntrar användningen av kritiskt tänkande, eller så kan du förstå varje sådan utmanande möjlighet på din arbetsplats och volontär för det.

Vad du gör under din fritid har en enorm inverkan på fyrverkerierna i din hjärna. Spela spel som kräver färdigheter i kritiskt tänkande och analys. Genom att göra detta kan du lura din hjärna att tro att du har kul när du finslipar dina talanger.

När du polerar någon färdighet måste du vara en konstant elev. Detta inkluderar att läsa, prata med människor eller yrkesverksamma, lyssna på föreläsningar eller delta i seminarier och workshops. Att konsekvent lära sig och absorbera ny information ger dig ett enormt grepp om ett ämne när du löser ett problem.

Ett annat tips som många tycker är bra är att alltid ha utrymme för justeringar. Se till att skilja att vara en kritisk tänkare från en perfektionist. Kritiska tänkare har alltid en plan B. De ser alltid till att deras planer har tillräcklig flexibilitet för att rymma justeringar senare. Denna avgörande faktor sparar ofta hela operationen från att gå ner i avloppet.

Vanliga tänkande fel och hur man undviker dem

Nu är det absolut nödvändigt att hålla koll på dina tankars riktning. En tanke leder till en annan, och innan du vet ordet av är din hjärna djupt fast i att göra antaganden och bygga berättelser. Men du är inte ensam om detta. Dessa tankefel är så vanliga att det finns vetenskapliga termer för dem. Låt oss se några exempel:

Allt eller inget tänkande

Aka svartvitt tänkande. Du kan hitta att kategorisera dig själv eller dina prestationer som framgångsrika eller misslyckade. Denna typ av tänkande är vanligt bland perfektionister. På grund av detta kan ett mindre besvär få dig att känna dig som ett totalt misslyckande.

Till exempel;

”Jag misslyckades med den här intervjun. Jag är ett sådant misslyckande.”

”hon misslyckades med sin MCAT. Hon är en förlorad sak.”

Övergeneralisering

Hoppa till slutsatser baserat på en liten information, som mestadels är negativ. Eller förutsäga resultatet av något baserat på en liten aspekt av det.

Till exempel:

” Jag misslyckades med den här intervjun. Jag kommer aldrig att lyckas i livet.”

” Hon hittar alltid ett sätt att röra sig.”

Diskontering av det positiva

Det betyder att du inte erkänner och tar kredit för dina prestationer eller de goda saker som hände dig. Du tror ofta att dina prestationer inte beror på ditt hårda arbete utan bara är tur. Det tar glädjen ur livet och berövar dig små stunder av stolthet och lycka. Det lämnar dig också med låg självkänsla.

Till exempel:

” Åh, det var bara nybörjartur att jag vann matchen.”

”Vem bryr sig om hon gjorde bra poäng på det här testet? Hon kommer att misslyckas med kursen ändå.

Etikettering

Dess namn säger allt! Det innebär att märka eller tillskriva ett namn till någon eller dig själv baserat på en av deras egenskaper eller till och med ditt antagande. Märkningsteorin säger att människor ofta gör vad etiketterna beskriver dem som. Denna teori kan vara förödande för vissa, speciellt om de är svaghjärtade.

Till exempel:

Om någon på din skola är märkt som inkompetent och ”dum”, kan de så småningom ge upp att försöka.

”Varför ska jag försöka om jag fortfarande kommer att kallas dum?”

” Hans bror är en missbrukare, så förmodligen är han också en missbrukare.”

Självklander / skylla på andra

Denna teori föreslår att en individ spelar offerkortet när han står inför en undergång – eller helt enkelt tror att varje undergång är deras eget eller någon annans fel.

Till exempel;

” hur ska jag kunna göra bra poäng om läraren är inkompetent?”

” Det är mitt fel att läraren är arg på hela klassen.”

Det finns dock en fin linje mellan självklander och att acceptera ditt fel / hålla dig själv ansvarig. Självskuld eller att skylla på andra har inte alltid negativa konsekvenser, särskilt om det får dig att försöka hårdare och sträva efter att göra dig själv bättre.

Hopplöshet

Vi står alla ofta inför denna situation. Det kommer ofta som en fas och lämnar oss deprimerade. Och det är upp till oss att se till att det bara är en fas, inte din tillfälliga tankeprocess. I vissa situationer är det normalt att känna sig hopplös ett tag. Det är dock du som måste hämta dig själv. När allt kommer omkring finns det ingen medicin som hopp och ingen tonic lika kraftfull som förväntan på något bra imorgon.

Emotionellt resonemang

Det är ett tillstånd där du låter dina känslor ta kontroll över dina perspektiv och dra slutsatser – eller göra antaganden om någon eller en situation bara för att du ”känner för det”.

Till exempel:

Jag känner att de kommer att förlora matchen. Det är ingen idé att heja på dem.”

”Jag tror att hon ljuger, jag tror inte ett ord hon säger”

Tycker du ofta att du gör dessa tankefel? Vi använder alla ofta en annan lins för att tolka många saker i livet. Vår hjärna är en vildhäst; Den kommer att springa i vilken riktning den vill om du inte lär dig att kontrollera den. Här är en enkel teknik som gör att du kan ta kontroll över och lösa upp knutarna i dina tankar!

Varje gång du ser dig själv göra ett tankefel, följ dessa enkla steg:

 • Isolera tanken
 • Skriv ner det. Eller fundera över det en stund
 • Känn igen hur det får dig att känna
 • Försök att tänka på alternativ för tanken som kommer att göra den till en positiv, dvs omformulera dina tankar. Försök att komma med ett mer rimligt alternativ.

Till exempel:” Jag misslyckades med den här intervjun. Jag är ett sådant misslyckande”. Omformulera denna tanke: ”Jag kan ha misslyckats med den här intervjun, men jag kommer att identifiera mina saknade områden och inte göra samma misstag.”

Uthållighet och tålamod är viktigt när du återfår kontrollen över dina tankar och styr dem på rätt väg. Förändring sker inte över en natt!

Öka kreativt tänkande

Att tänka bortom lådan är grunden för kreativt tänkande. Det handlar om att överge konventionella metoder och utveckla innovativa lösningar på även de enklaste problemen. Det gör att du kan släppa lös din inre utforskare och göra allt du gör roligt! Så här är några tips om hur du tar fram din kreativitet;

Bredda ditt tankesätt. Närma dig allt med ett öppet sinne. Var alltid villig att närma dig varje problem med ett nytt perspektiv.

Omfamna den lekfulla sidan av allt. Känn dig fri att utforska. Att ta fram din nyfikenhet är nyckeln till att utveckla kreativt tänkande!

Integrera! Försök att kombinera idéer som inte ens verkar avlägset relaterade. Du kan sluta brygga en ny innovativ idé!

Aktiv brainstorming är en annan del av kreativt tänkande. Det handlar om att samla dina tankar och generera en stor pool. Här är några beprövade brainstormingtekniker som du kanske vill tillämpa på dig själv ;

Hjärnskrivning: Det är i huvudsak bara att skriva ner varje idé i ditt sinne relaterat till projektet du arbetar med. Det hjälper till med trassliga idéer och tankar och låter dig få dem raka. Att skapa en tankekarta är också en effektiv teknik för hjärnskrivning.

De 5 varför: Försök att resonera varje idé du skriver ner. Detta hjälper dig att väga ner för- och nackdelarna med var och en, tillsammans med att tolka olika aspekter av varje idé.

De 5 Wh frågorna: Har du någonsin märkt att småbarn frågar en serie varför, när, vad, var och hur frågor? Börja tolka idéer från ett barns synvinkel, och du kommer att sluta med några häpnadsväckande fakta och siffror som du kanske inte har tänkt på tidigare.

Divergerande vs konvergent tänkande

Detta är en annan teori som visar vanliga tankeprocesser.

Konvergent tänkande innebär att komma fram till en logisk och enkel slutsats med den tillgängliga informationen. Konvergent tänkande gör att du kan utnyttja tillgänglig information och begränsa dina slutsatser.

Å andra sidan innebär divergerande tänkande idén att titta på den större bilden och generera mer än en slutsats. Det uppmuntrar kreativitet och flexibilitet och hjälper dig att komma med geniala idéer.

Nu kanske du tänker vilken som är bättre. Ingen av dessa teorier är överlägsen den andra. Istället är båda bättre lämpade för olika situationer. Till exempel gör divergerande tänkande att du kan tänka utanför lådan. Konvergerande tänkande gör att du kan fatta snabba och beräknade beslut.

SCAMPER-metoden

SCAMPER är en förkortning för Substitute, Combine, Adapt, Modify, Purpose, Eliminate och Rearrange. Det är en brainstormingmetod som används av team för att förbättra deras lagarbete och utveckla bättre lösningar.

Ersättare: detta gör det möjligt för teammedlemmarna att reflektera över alternativa lösningar.

Kombinera: detta innebär att kombinera olika aspekter eller idéer för att göra en mer effektiv.

Anpassa: detta hänvisar till en hälsosam diskussion som syftar till att justera vilken idé som helst, vilket så småningom leder till en bättre produktion.

Modifiera: Detta hänvisar till att justera processen eller den större bilden.

Avsikt: Detta innebär att du använder dina nuvarande resurser och använder dem på ett annat sätt eller återanvänder dem.

Eliminera: som namnet antyder hänvisar detta till att eliminera alla möjliga idéer som bättre kan påverka resultaten.

Omarrangera eller vända: detta leder till att utforska innovativa perspektiv eller ny potential.

Lateralt tänkande

Även känt som horisontellt tänkande gäller lateralt tänkande för att tänka på ovanliga lösningar på ett problem. Det hänvisar till att ignorera de typiska och förutsägbara lösningarna och den traditionella steg-för-steg-metoden för problemlösning. Här är några enkla tekniker för lateralt tänkande:

Känn igen tankemönster: detta gör att du kan eliminera eventuella fördomar eller tankefel.

Tänk på alla alternativ: självklart är det alltid bäst att samla alla idéer och alternativ på ett ställe.

Tänk på stimuli som ökar koncentrationen: koncentration är nyckeln till effektiv problemlösning med lateralt tänkande. Använd brusreducerande hörlurar, lofi-musik eller något som får dig att koncentrera dig bättre.

Omformulera dina idéer: istället för att avfärda en komplicerad idé, försök att omformulera den till en mer praktisk.

Fördelar med lateralt tänkande

Lateralt tänkande låter dig överväga idéer som initialt kan verka opraktiska eller nonsens. Det låter dig hitta bättre och effektivare sätt att trotsa vardagliga problem som tidigare hanterades på konventionella sätt. Detta hjälper dig att komma med kreativa lösningar på problem.

Mind Mapping

Mindmapping är ett utmärkt sätt att samla och organisera varje liten tråd av idéer som kan rasa i ditt sinne. Det hjälper dig att förvandla abstrakta idéer till materiell form, som uppfattas bättre av din hjärna.

Hur man skapar en tankekarta

Det mest effektiva sättet är att ta ett papper och en penna. Skriv ner ditt ämne av intresse i mitten och sprida din betydande bit av idéer runt den. Skriv dina relaterade idéer runt varje huvudidé och rita linjer för att ansluta dem.

Men många av oss har nu gått över till digitala anteckningar. Så här är några digitala mindmapping-program:

Dom

Om du tar tag i hjärnans kontrollsystem kommer du enkelt att hantera din tid effektivt, fokusera under dina studiesessioner, hantera stress bättre och polera dina kommunikationsförmåga.

Den största uppenbarelsen genom tiderna är att människors attityder och tankar kan förändra deras öden.

Källor och referenser

Här är några böcker som kan uppmuntra kritiskt tänkande:

 • Tänkande, snabbt och långsamt av författaren Kahneman
 • Blink av Malcolm Gladwell
 • Konsten att tänka klart av författaren Rolf Dobelli

Här är en onlinekurs som du kan ta för att förbättra ditt kritiska tänkande och problemlösningsförmåga: https://www.coursera.org/learn/creative-thinking-techniques-and-tools-for-success

Relaterade artiklar