Up

Vänligen öppna sidan i din webbläsare för att använda den här funktionen.

Close

  1. Bistånd
  2. Utbildning
  3. Upptäcker Socrative fusk? Här är ett fullständigt svar

 

Upptäcker Socrative fusk? Här är ett fullständigt svar

  • 5 minuter läsning  •  10 januari 2023

 

Provfusk är ett urgammalt problem för läroanstalter och det blir allt svårare att förhindra det. Med teknikens intåg har detta problem blivit ännu mer komplicerat, eftersom eleverna nu kan använda ett brett utbud av verktyg för att hjälpa dem att fuska.

Som sådan är det viktigt för lärare att förstå de tillgängliga verktygen och hur de kan användas för att förhindra fusk. Ett sådant verktyg är Socrative, ett webbaserat elevsvarssystem som låter lärare skapa interaktiva frågesporter, omröstningar och enkäter.

I det här blogginlägget ska vi se om Socrative kan upptäcka fusk och hur det kan användas för att förhindra det.

Vad är Socrative?

Socrative är ett online-quiz och elevsvarssystem som gör det möjligt för lärare att snabbt bedöma elevernas förståelse för ett ämne. Det är ett webbaserat verktyg som kan nås via vilken enhet som helst med en internetanslutning.

Socrative förser också lärare med realtidsdata och rapporter om sina elevers förståelse av materialet.

Funktioner i Socrative

Socrative är ett kraftfullt verktyg för att bedöma elevernas förståelse i klassrummet. Den kommer med en mängd funktioner som är speciellt utformade för att upptäcka fusk, såsom slumpmässiga svarsval, flera försök och automatisk rapportering av misstänkt aktivitet.

Dessutom låter dess frågesportsfunktion lärare skapa sina egna frågesporter för att mäta elevernas förståelse av kursmaterial. Med sin kraftfulla analys kan Socrative till och med spåra individuella elevers svar för att identifiera områden med svagheter eller områden där elever kan fuska.

Har Socrative funktioner mot fusk?

Ja, Socrative har anti-fuskfunktioner för att säkerställa att eleverna slutför sitt eget arbete. En funktion inkluderar möjligheten för lärare att ställa in en timer för varje fråga och svar för att avskräcka eleverna från att kopiera andra elevers svar eller använda externa resurser.

Dessutom kan lärare aktivera slumpmässiga frågor och svar, blanda elevplatser och välja bland en mängd olika frågetyper. Dessa funktioner hjälper till att skapa en säker och rättvis miljö där eleverna kan slutföra bedömningar.

Hur upptäcker Socrative fusk?

En av de vanligaste problemen med bedömningsverktyg online är förmågan att upptäcka fusk och säkerställa att eleverna slutför bedömningen självständigt. Socrative använder en mängd olika metoder för att upptäcka och förhindra fusk, inklusive: randomisering av frågor, användning av en timer och flerdelade frågor.

Som lärare kan du också anpassa inställningarna för att lägga till fler begränsningar och förhindra fusk. Dessutom har Socrative en analysfunktion som låter dig granska elevernas svar och identifiera eventuella misstänkta aktiviteter.

Är Socrative effektivt för att förhindra fusk?

Socrative är ett effektivt verktyg för att förhindra fusk eftersom det tvingar elever att logga in med unika användarnamn och lösenord. Det låter också lärare skapa ett unikt frågesport för varje session och sätta en tidsgräns för eleverna att slutföra frågesporten. Detta säkerställer att alla elever tar samma version av frågesporten och att ingen kan kopiera från en annan elevs uppsats.

Dessutom hjälper Socratives frågetyper till att begränsa elevernas förmåga att fuska. Flervalsfrågor och sanna/falska frågor är svårast att fuska, medan frågor med korta svar kan vara knepiga att bedöma. Lärare kan också använda Socratives frågesportanalys för att spåra hur lång tid det tog för varje elev att svara på varje fråga, vilket kan hjälpa till att identifiera eventuella bedrägerier.

Även om Socrative är bra på att förhindra fusk, hittar vissa elever fortfarande ett sätt att fuska. Låt oss diskutera hur elever försöker lura det sokrativa systemet.

Hur man fuskar på Socrative

Fusk på prov och tentor har blivit en olycklig verklighet i den moderna skol- och högskolemiljön, och medan lärare arbetar hårt för att bekämpa fusk, kommer vissa elever oundvikligen att hitta ett sätt att fuska i provsalen.

Men med framväxten av digitala lärande- och bedömningsplattformar som Socrative har vissa elever blivit skickliga på att hitta nya och uppfinningsrika sätt att fuska på dessa onlinetest.

Det är viktigt att lärare ser till att deras elever avskräcks från att fuska och förstår de olika metoder som eleverna använder för att få en orättvis fördel i bedömningen.

Så här försöker eleverna att undervisa:

1. Dela frågesportsvar med andra

Att fuska på Socrative kan göras på flera sätt, men ett av de vanligaste är genom att dela frågesportsvar med en vän eller klasskamrat online. Detta kan göras på två sätt: genom att skicka ett direktmeddelande med svaren eller genom att skapa en gruppchatt där alla kan dela svaren och samarbeta i frågesporten.

Detta är en riskabel strategi eftersom det är lätt för lärare att upptäcka om samma svar skickas till flera personer. Men om det görs bra och bara delas med ett fåtal betrodda vänner, är det ett snabbt och enkelt sätt att fuska Socrative.

2. Använda textmeddelanden för att kommunicera svar

En annan vanlig metod för att fuska på Socrative är att använda textmeddelanden för att kommunicera svar. Detta görs genom att utbyta sms mellan elever eller genom att be någon utanför klassen att skicka svar till en enskild elev. Denna fuskmetod är relativt lätt att implementera och kan vara mycket svår att upptäcka.

Fuskare kan enkelt radera meddelanden och dölja bevis på fusk. Om en lärare misstänker att elever använder textmeddelanden för att fuska, kan de be eleverna att lägga undan sina telefoner under provet, eller till och med stänga av dem tillfälligt.

3. Använd ett dubblettkonto för att svara på frågor

Ett sätt att fuska på Socrative är att skapa ett dubblettkonto. Du kan sedan använda det kontot för att svara på frågor istället för det du normalt skulle använda. Denna fuskmetod är relativt enkel att göra, eftersom Socrative inte har något verifieringssystem på plats för att upptäcka flera konton som är associerade med samma användare.

Men det är också ganska lätt att upptäcka, eftersom alla svar kommer från samma konto. Om en lärare upptäcker ett ovanligt mönster av konsistens och ursprung för svar, kan de undersöka vidare.

4. Ange svar från en annan enhet

Fuska på Socrative kan också göras genom att ange svar från en annan enhet. Denna metod är särskilt användbar om kandidaten har tillgång till en andra enhet, såsom en bärbar dator, smartphone eller surfplatta. Examinanden kan logga in på samma Socrative-test från den andra enheten och ange svaren som visas på den primära enheten.

Denna typ av fusk är svår för läraren att upptäcka och kan ske på några sekunder. Därför är det viktigt för lärare att använda andra metoder för att avskräcka eleverna från fusk, som att noga övervaka provet och använda mer komplexa frågor.

Tips om hur du använder Socrative för att undvika fusk

Här är sex tips för att använda Socrative för att undvika fusk:

1. Skapa unika bedömningar – Se till att varje bedömning du skapar är unik för varje elev, så att eleverna inte kan dela sina svar med varandra.

2. Ange tidsgränser – Ange en tidsgräns för bedömningen för att göra det svårare för eleverna att hitta svar online.

3. Övervaka elevaktivitet – Övervaka dina elevers aktivitet när de gör bedömningen för att säkerställa att de inte delar sina svar eller söker efter svar online.

4. Aktivera randomisering – Aktivera randomiseringsfunktionen, som blandar frågor varje gång en elev gör bedömningen.

5. Kräv fotoverifiering – Kräv att eleverna laddar upp ett foto när de gör en bedömning för att hjälpa till att verifiera att eleven som gör bedömningen är den som tilldelats den.

6. Använd flervalsfrågor – Använd flervalsfrågor snarare än öppna frågor, eftersom det är svårare för eleverna att jämföra svaren om frågorna är randomiserade.

Så svaret på frågan ”upptäcker Socrative fusk?” är ja. Socrative har anti-fuskfunktioner som hindrar elever från att fuska lätt.

Det är dock viktigt att lärare överväger möjligheten att elever fuskar när de använder appen. Även om vissa åtgärder kan vidtas för att förhindra fusk, bör lärare vara medvetna om dessa begränsningar för att säkerställa att deras elever inte ägnar sig åt oetiskt beteende.

Relaterade artiklar