Up

Open alstublieft de pagina in uw browser om deze functie te gebruiken.

Close

  1. Bijstand
  2. Onderwijs
  3. Detecteert Socrative bedrog? Hier is een volledig antwoord

 

Detecteert Socrative bedrog? Hier is een volledig antwoord

  • 4 minuten lezen  •  10 januari 2023

 

Examenfraude is een eeuwenoud probleem voor onderwijsinstellingen en wordt steeds moeilijker te voorkomen. Met de komst van technologie is dit probleem nog ingewikkelder geworden, omdat studenten nu een breed scala aan hulpmiddelen kunnen gebruiken om hen te helpen vals te spelen.

Als zodanig is het belangrijk voor docenten om de beschikbare hulpmiddelen te begrijpen en hoe deze kunnen worden gebruikt om bedrog te voorkomen. Een voorbeeld van zo’n tool is Socrative, een webgebaseerd leerlingreactiesysteem waarmee docenten interactieve quizzen, peilingen en enquêtes kunnen maken.

In deze blogpost zullen we zien of Socrative bedrog kan detecteren en hoe het kan worden gebruikt om dit te voorkomen.

Wat is Socrative?

Socrative is een online quiz- en leerlingantwoordsysteem waarmee docenten snel kunnen beoordelen inzicht van leerlingen in een onderwerp. Het is een webgebaseerde tool die toegankelijk is via elk apparaat met een internetverbinding.

Socrative biedt docenten ook real-time gegevens en rapporten over het begrip van de stof door hun leerlingen.

Kenmerken van Socrative

Socrative is een krachtig hulpmiddel om het begrip van leerlingen in de klas te beoordelen. Het wordt geleverd met een verscheidenheid aan functies die speciaal zijn ontworpen om bedrog te detecteren, zoals willekeurige antwoordkeuzes, meerdere pogingen en automatische rapportage van verdachte activiteiten.

Bovendien stelt de quizfunctie docenten in staat om hun eigen aangepaste quizzen te maken om te peilen naar het begrip van studenten van het cursusmateriaal. Met zijn krachtige analyses kan Socrative zelfs de reacties van individuele studenten volgen om zwakke punten of gebieden te identificeren waar studenten vals spelen.

Heeft Socrative anti-cheat-functies?

Ja, Socrative heeft anti-cheat-functies om ervoor te zorgen dat studenten hun eigen werk voltooien. Eén functie omvat de mogelijkheid voor docenten om een ​​timer in te stellen voor elke vraag en elk antwoord om studenten te ontmoedigen de antwoorden van andere studenten te kopiëren of externe bronnen te gebruiken.

Bovendien kunnen docenten willekeurige vragen en antwoorden inschakelen, leerlingenstoelen door elkaar schudden en kiezen uit verschillende soorten vragen. Deze functies helpen een veilige en eerlijke omgeving te creëren voor studenten om beoordelingen te maken.

Hoe detecteert Socrative bedrog?

Een van de meest voorkomende problemen met online beoordelingstools is de mogelijkheid om bedrog te detecteren en ervoor te zorgen dat studenten de beoordeling zelfstandig voltooien. Socrative gebruikt verschillende methoden om bedrog te detecteren en te voorkomen, waaronder: randomisatie van vragen, gebruik van een timer en meerdelige vragen.

Als docent kun je ook instellingen aanpassen om meer beperkingen toe te voegen en vals spelen te voorkomen. Bovendien heeft Socrative een analysefunctie waarmee u de antwoorden van studenten kunt bekijken en verdachte activiteiten kunt identificeren.

Is Socrative effectief in het voorkomen van bedrog?

Socrative is een effectief hulpmiddel om bedrog te voorkomen, omdat het studenten dwingt om in te loggen met unieke gebruikersnamen en wachtwoorden. Het stelt leraren ook in staat om voor elke sessie een unieke quiz te maken en een tijdslimiet in te stellen voor studenten om de quiz te voltooien. Dit zorgt ervoor dat elke student dezelfde versie van de quiz maakt en niemand kan kopiëren van de paper van een andere student.

Bovendien helpen de vraagtypen van Socrative het vermogen van studenten om vals te spelen te beperken. Meerkeuzevragen en waar/niet waar-vragen zijn het moeilijkst om vals te spelen, terwijl vragen met een kort antwoord lastig te controleren zijn. Docenten kunnen ook de quizanalyses van Socrative gebruiken om bij te houden hoe lang elke leerling erover deed om elke vraag te beantwoorden, wat kan helpen bij het identificeren van mogelijke fraude.

Hoewel Socrative goed is in het voorkomen van valsspelen, vinden sommige studenten toch een manier om vals te spelen. Laten we bespreken hoe studenten het Socrative-systeem proberen te omzeilen.

Hoe vals te spelen op Socrative

Valsspelen bij toetsen en examens is een ongelukkige realiteit geworden in de moderne school- en universiteitsomgeving, en terwijl leraren hard werken om vals spelen tegen te gaan, zullen sommige studenten onvermijdelijk een manier vinden om vals te spelen in de examenzaal.

Maar met de opkomst van digitale leer- en beoordelingsplatforms zoals Socrative zijn sommige studenten bedreven in het vinden van nieuwe en inventieve manieren om vals te spelen bij deze online tests.

Het is van essentieel belang dat leraren ervoor zorgen dat hun leerlingen worden ontmoedigd om vals te spelen en dat ze de verschillende methoden begrijpen die leerlingen gebruiken om een ​​oneerlijk voordeel te behalen bij de beoordeling.

Dit is hoe studenten proberen les te geven:

1. Quizantwoorden delen met anderen

Vreemdgaan met Socrative kan op een aantal manieren, maar een van de meest voorkomende is door quizantwoorden online te delen met een vriend of klasgenoot. Dit kan op twee manieren: door een direct bericht te sturen met de antwoorden of door een groepschat te maken waar iedereen de antwoorden kan delen en kan samenwerken aan de quiz.

Dit is een riskante strategie omdat het voor docenten gemakkelijk is om te detecteren of dezelfde antwoorden naar meerdere mensen worden gestuurd. Als het echter goed wordt gedaan en alleen wordt gedeeld met een paar vertrouwde vrienden, is het een snelle en gemakkelijke manier om Socrative te bedriegen.

2. Sms-berichten gebruiken om reacties door te geven

Een andere veelgebruikte methode om Socrative te bedriegen, is door sms-berichten te gebruiken om antwoorden door te geven. Dit gebeurt door tekstberichten uit te wisselen tussen leerlingen of door iemand van buiten de klas te vragen antwoorden te sturen naar een individuele leerling. Deze cheat-methode is relatief eenvoudig te implementeren en kan erg moeilijk te detecteren zijn.

Valsspelers kunnen gemakkelijk berichten verwijderen en bewijzen van valsspelen verbergen. Als een docent vermoedt dat studenten sms-berichten gebruiken om vals te spelen, kan ze studenten vragen hun telefoon tijdens de toets weg te leggen of zelfs tijdelijk uit te schakelen.

3. Gebruik een dubbel account om vragen te beantwoorden

Een manier om Socrative te bedriegen, is door een dubbel account aan te maken. U kunt dan dat account gebruiken om vragen te beantwoorden in plaats van het account dat u normaal zou gebruiken. Deze cheat-methode is relatief eenvoudig uit te voeren, aangezien Socrative geen verificatiesysteem heeft om meerdere accounts te detecteren die aan dezelfde gebruiker zijn gekoppeld.

Het is echter ook vrij eenvoudig te detecteren, aangezien alle reacties van hetzelfde account komen. Als een leraar een ongewoon patroon van consistentie en oorsprong van antwoorden ontdekt, kan hij of zij dit verder onderzoeken.

4. Voer reacties van een ander apparaat in

Je kunt Socrative ook bedriegen door reacties in te voeren vanaf een ander apparaat. Deze methode is vooral handig als de kandidaat de beschikking heeft over een tweede device, zoals een laptop, smartphone of tablet. De examinandus kan vanaf het tweede apparaat inloggen op dezelfde Socrative-toets en de antwoorden invoeren die op het primaire apparaat verschijnen.

Dit soort bedrog is voor de leraar moeilijk te detecteren en kan binnen enkele seconden gebeuren. Daarom is het belangrijk dat docenten andere methoden gebruiken om te voorkomen dat leerlingen spieken, zoals het nauwlettend volgen van de toets en het stellen van complexere vragen.

Tips voor het gebruik van Socrative om vals spelen te voorkomen

Hier zijn zes tips voor het gebruik van Socrative om vals spelen te voorkomen:

1. Unieke beoordelingen maken – Zorg ervoor dat elke beoordeling die u maakt uniek is voor elke leerling, zodat leerlingen hun antwoorden niet met elkaar kunnen delen.

2. Tijdslimieten instellen – Stel een tijdslimiet in voor de toets om het moeilijker te maken voor leerlingen om online antwoorden te vinden.

3. Houd leerlingactiviteit bij – Houd de activiteit van uw leerlingen bij terwijl ze de toets maken om ervoor te zorgen dat ze hun antwoorden niet delen of online naar antwoorden zoeken.

4. Willekeurig maken inschakelen – Schakel de functie voor willekeurig maken in, waarmee de vragen worden geschud telkens wanneer een leerling de toets maakt.

5. Fotoverificatie vereisen – Vereisen dat leerlingen een foto uploaden wanneer ze een toets maken om te verifiëren dat de leerling die de toets maakt degene is die eraan is toegewezen.

6. Gebruik meerkeuzevragen – Gebruik meerkeuzevragen in plaats van open vragen, aangezien het moeilijker is voor leerlingen om antwoorden te vergelijken als de vragen willekeurig zijn.

Dus het antwoord op de vraag “Stelt Socrative bedrog vast?” is ja. Socrative heeft anti-cheat-functies die voorkomen dat studenten gemakkelijk vals spelen.

Het is echter belangrijk dat docenten rekening houden met de mogelijkheid dat studenten vals spelen bij het gebruik van de app. Hoewel bepaalde stappen kunnen worden genomen om bedrog te voorkomen, moeten leraren zich bewust zijn van deze beperkingen om ervoor te zorgen dat hun leerlingen zich niet inlaten met onethisch gedrag.

Verwante artikelen