Up

Open alstublieft de pagina in uw browser om deze functie te gebruiken.

Close

  1. Bijstand
  2. Praktisch advies
  3. Geheugentools: verken technieken, technologieën en tips voor een verbeterd geheugen

 

Geheugentools: verken technieken, technologieën en tips voor een verbeterd geheugen

  • 8 minuten lezen  •  9 september 2023

 

In de snelle wereld van vandaag is het hebben van een goed geheugen belangrijker dan ooit. Of je nu een student bent, een professional of mentaal scherp wilt blijven, geheugenhulpmiddelen kunnen je helpen je cognitieve vaardigheden te verbeteren en je algehele kwaliteit van leven te verbeteren. In deze blogpost verkennen we een breed scala aan technieken, technologieën en tips om je geheugenkracht te vergroten.

Het belang van goed geheugenbeheer

Voordat we in de verschillende beschikbare geheugentools duiken, laten we eerst begrijpen waarom het hebben van een goed geheugen essentieel is. Een sterk geheugen helpt je niet alleen in academische of professionele omgevingen, maar ook in het dagelijks leven. Van het onthouden van belangrijke datums en feiten tot het herinneren van namen en gezichten, een scherp geheugen kan een aanzienlijk verschil maken.

Verscheidenheid aan beschikbare geheugentools

Als het gaat om geheugenverbetering, is er geen tekort aan tools en bronnen om uit te kiezen. In deze blogpost behandelen we een breed scala aan geheugentools, waaronder memorisatietechnieken, apps en software voor het onthouden, computergeheugentools, educatieve bronnen, medische hulp en wetenschappelijk onderzoek, en praktische tips en trucs.

Memorisatietechnieken

Memorisatietechnieken worden al eeuwenlang gebruikt om de geheugenmogelijkheden te verbeteren. We zullen de volgende populaire technieken verkennen:

Chunking: Het opsplitsen van informatie in kleinere, beter beheersbare brokken kan het gemakkelijker maken om te onthouden.

Memory Palace Techniek: Het creëren van levendige mentale beelden en het associëren ervan met specifieke locaties kan de herinnering verbeteren.

Mnemoniek: Acroniemen, rijmpjes of gedenkwaardige zinnen gebruiken om informatie te onthouden.

Methode van Loci: Deze oude techniek omvat het associëren van elk item dat je wilt onthouden met een specifieke afbeelding en plaats. Door een bekende route te visualiseren en deze beelden onderweg te ‘plaatsen’, kun je de informatie effectief oproepen.

Gespreide herhaling: Deze techniek omvat het opnieuw bekijken van de informatie met toenemende tussenpozen in de loop van de tijd, waarvan is aangetoond dat het de retentie van informatie aanzienlijk verbetert. Tools zoals flashcards of apps kunnen helpen bij het implementeren van deze techniek.

Apps en software voor het onthouden

In het digitale tijdperk van vandaag zijn er tal van apps en software beschikbaar om te helpen bij het onthouden. We zullen drie soorten bespreken:

1. Flashcard-apps

Flashcard-apps zijn een digitale update van een klassieke studiemethode. Met deze toepassingen kunt u uw digitale flashcards maken, compleet met tekst, afbeeldingen en zelfs audio. Flashcards kunnen worden getagd en georganiseerd in categorieën, waardoor het gemakkelijk is om specifieke onderwerpen te bestuderen. Deze apps bevatten vaak functies die gebruikmaken van gespreide herhalingstechnieken, waarbij kaarten worden gepresenteerd waarmee je vaker worstelt om die kennis te versterken. Voorbeelden van flashcard-apps zijn Anki, Quizlet en Chegg Prep.

2. Mind Mapping Software

Mindmapping-software helpt bij het visueel organiseren en verbinden van ideeën, waarvan bekend is dat het geheugenbehoud verbetert. Met deze hulpmiddelen kunt u diagrammen maken die woorden, ideeën, taken of andere concepten weergeven die radiaal zijn gekoppeld en gerangschikt rond een centraal concept. Ze zijn instrumenteel bij het proberen te begrijpen van complexe onderwerpen met veel onderling verbonden elementen. Mindmaps kunnen eenvoudig worden gedeeld en bewerkt, waardoor ze een krachtig hulpmiddel zijn voor samenwerkend leren. Enkele populaire mindmapping-software zijn MindMeister, XMind en Mindomo.

3. Apps voor het maken van diagrammen en grafieken

Toepassingen voor het maken van diagrammen en grafieken kunnen uw aantekeningen maken en studeren naar een hoger niveau tillen. Met deze tools kunt u gegevens, processen en concepten visueel weergeven, wat leidt tot een beter begrip en geheugenherinnering. Diagrammen kunnen eenvoudig zijn, zoals stroomdiagrammen en mindmaps, of complexer, zoals infographics en technische tekeningen. Veel van deze toepassingen bieden ook sjablonen, waardoor het gemakkelijk is om aan de slag te gaan. Voorbeelden van dergelijke software zijn Microsoft Visio, Lucidchart en Google Drawings.

Hulpprogramma’s voor computergeheugen

Diagnostische hulpprogramma’s voor geheugen

Goed beheer van het computergeheugen is cruciaal voor optimale prestaties. We zullen tools en technieken verkennen voor geheugenmonitoring, het diagnosticeren van geheugenproblemen en tips voor systeemgeheugenoptimalisatie.

1. Geheugen monitoring

Geheugenbewakingstools bieden een uitgebreid realtime overzicht van hoe het geheugen van uw computer wordt gebruikt. Ze geven informatie weer over het totale geheugen, het gebruikte en vrije geheugen en het geheugen dat door individuele processen wordt gebruikt. Dit helpt om te begrijpen welke toepassingen of processen het meeste geheugen verbruiken en hoe het geheugengebruik in de loop van de tijd verandert. Enkele populaire hulpprogramma’s voor geheugenbewaking zijn Windows Taakbeheer, Activiteitenweergave op macOS en Htop voor Linux.

2. Geheugenproblemen diagnosticeren

Het diagnosticeren van geheugenproblemen omvat het identificeren en oplossen van problemen met betrekking tot het geheugen van uw computer. Tools zoals Windows Memory Diagnostic en MemTest86 kunnen hierbij helpen. Deze hulpprogramma’s voeren een reeks tests uit op het fysieke geheugen van uw computer en controleren op fouten die crashes, vertragingen of andere problemen kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op geheugenproblemen om de goede werking van uw computer te garanderen.

3. Tips voor optimalisatie van het systeemgeheugen

Optimalisatie van het geheugengebruik van uw systeem kan leiden tot verbeterde prestaties. Er zijn verschillende strategieën die u hiervoor kunt toepassen. Sluit ten eerste ongebruikte applicaties om geheugen vrij te maken. Ten tweede, vermijd het openen van te veel tabbladen in uw browser, omdat elk tabblad een afzonderlijk stuk geheugen gebruikt. U kunt ook onnodige opstartprogramma’s uitschakelen, het RAM-geheugen van uw computer vergroten of een SSD gebruiken voor snellere gegevenstoegang. Vergeet niet om uw software regelmatig bij te werken en uw harde schijf op te ruimen om uw systeem efficiënt te laten werken.

Beveiliging en back-up van het geheugen

Het beschermen van uw digitale geheugen is essentieel in de wereld van vandaag. We bespreken tools en praktijken voor geheugenback-up, cloudopslag en wachtwoordbeheer.

1. Back-up tools

Back-upprogramma’s zijn softwareprogramma’s of services waarmee u kopieën van uw bestanden en gegevens kunt maken. Deze back-ups kunnen worden opgeslagen op externe schijven, network-attached storage (NAS) of in de cloud. Ze bieden een bescherming tegen gegevensverlies door hardwarestoringen, onbedoelde verwijdering of kwaadaardige activiteiten. De meeste back-uptools bieden automatische back-upopties, zodat u het één keer kunt instellen en het kunt vergeten. Enkele veelgebruikte back-uptools zijn Acronis True Image, EaseUS Todo Backup en Macrium Reflect.

2. Cloudopslag

Cloudopslag omvat het opslaan van uw digitale gegevens op externe servers, die toegankelijk zijn vanaf elk apparaat met een internetverbinding. Deze opslagmethode biedt meerdere voordelen, waaronder eenvoudige toegang tot gegevens, bescherming tegen lokaal gegevensverlies en eenvoudig delen van bestanden met anderen. Sommige cloudopslagservices bieden ook extra functies, zoals bestandsversiebeheer en automatische back-up. Populaire cloudopslagproviders zijn Google Drive, Dropbox en Microsoft OneDrive.

3. Wachtwoordbeheer

Hulpprogramma’s voor wachtwoordbeheer helpen u bij het veilig beheren van uw verschillende online accountwachtwoorden. Deze tools kunnen complexe, unieke wachtwoorden voor elke site genereren, ze voor u onthouden en indien nodig automatisch invullen, waardoor uw algehele online beveiliging wordt verhoogd door hergebruik van wachtwoorden te elimineren. Ze gebruiken meestal gecodeerde opslag om uw wachtwoorden veilig te houden en u toegang te geven tot uw wachtwoorden op verschillende apparaten. Enkele bekende tools voor wachtwoordbeheer zijn LastPass, 1Password en Dashlane.

Educatieve bronnen

Boeken en cursussen

Leren van experts in het veld kan waardevolle inzichten bieden in geheugenverbetering. We zullen populaire boeken over geheugen en online cursussen benadrukken die uitgebreide begeleiding bieden.

1. Populaire boeken over geheugen

Boeken over geheugenverbetering bieden inzichtelijke strategieën en technieken om het geheugenvermogen te verbeteren. Een van die boeken is “Unlimited Memory” van grootmeester Kevin Horsley, dat praktische technieken biedt om het geheugen en de mentale prestaties te verbeteren. “Moonwalking with Einstein” van Joshua Foer is een ander uitstekend boek dat de artistieke en wetenschappelijke aspecten van het onthouden van alles onderzoekt. “The Memory Book” van Harry Lorayne en Jerry Lucas is een klassieker die eenvoudige technieken leert voor een dramatisch verbeterd geheugen.

2. Online cursussen

Online cursussen kunnen een uitstekende bron zijn om te leren van experts in geheugenverbetering. Websites zoals Coursera en Udemy bieden verschillende uitgebreide cursussen. Bijvoorbeeld, “Learning How to Learn” op Coursera, onderwezen door Dr. Barbara Oakley en Dr. Terrence Sejnowski, biedt waardevolle inzichten in hersenwetenschap, geheugentechnieken en leermethoden. “Word een SuperLearner” op Udemy is een andere populaire cursus die snel lezen en geavanceerde geheugentechnieken leert.

3. Workshops en seminars

Workshops en seminars bieden een meer interactieve leeromgeving voor geheugenverbetering. Deze omvatten vaak persoonlijke of virtuele sessies onder leiding van geheugenexperts die hun technieken delen en deelnemers begeleiden door hands-on oefeningen. Zo biedt het jaarlijkse USA Memory Championship workshops over geheugentechnieken. Op dezelfde manier bieden Tony Buzan’s Mind Mapping and Memory Workshops diepgaande training over mindmapping en andere geheugenverbeteringstechnieken.

Geheugen Games

Deelnemen aan geheugenspelletjes kan een leuke manier zijn om je cognitieve vaardigheden aan te scherpen. We zullen populaire geheugenspellen verkennen en de voordelen bespreken die ze bieden.

1. Populaire Memory Games

Geheugenspellen variëren van klassieke spellen zoals Memory of Concentration, waarbij spelers kaarten omdraaien op zoek naar een match, tot digitale games zoals Lumosity’s memory matrix-spel. Sommige games richten zich op het onthouden van sequenties of locaties, terwijl andere zich richten op herkenning of associatievaardigheden. Voor kinderen kunnen spellen zoals Simon Says of I Spy leuk en lonend zijn. Volwassenen kunnen genieten van uitdagende online games zoals Peak of Elevate die een verscheidenheid aan geheugentaken bevatten.

2. Voordelen van Memory Games

Geheugenspelletjes kunnen verschillende cognitieve functies verbeteren. Ze helpen het kortetermijngeheugen te verbeteren en de aandachtsspanne te vergroten, die zowel cruciaal zijn voor leren als productiviteit. Door je hersenen regelmatig uit te dagen met geheugenspelletjes, kun je mogelijk cognitieve achteruitgang vertragen en het risico op dementie verminderen. Bovendien kunnen deze spellen helpen bij het verbeteren van uw verwerkingssnelheid en probleemoplossende vaardigheden. Ten slotte kunnen geheugenspellen een leuke en boeiende manier zijn om te ontstressen en een productieve pauze te nemen.

3. Je eigen geheugenspel maken

Het maken van je eigen geheugenspel kan een leuke en persoonlijke manier zijn om je geheugen te verbeteren. U kunt specifieke gebieden targeten die u wilt verbeteren, zoals namen, gezichten, nummers of feiten. Een eenvoudig spel om mee te beginnen is een bijpassend spel, waarbij je gerelateerde items moet koppelen, zoals woordenschat en definities of historische gebeurtenissen en hun datums. Een ander idee is om een geheugenpaleis te maken, een methode die wordt gebruikt door geheugenkampioenen waarbij je items of concepten op een vertrouwde locatie visualiseert. Vergeet niet dat de sleutel tot een effectief geheugenspel regelmatige oefening is en het verhogen van de moeilijkheidsgraad in de loop van de tijd.

Medische hulp en wetenschappelijk onderzoek

Geheugenstoornissen

Geheugenstoornissen kunnen het dagelijks leven sterk beïnvloeden. We zullen een overzicht geven van veelvoorkomende geheugenstoornissen en hulpmiddelen en bronnen bespreken die beschikbaar zijn voor beheer.

1. Overzicht van veelvoorkomende geheugenstoornissen

Geheugenstoornissen zijn aandoeningen die van grote invloed zijn op het vermogen van een persoon om nieuwe herinneringen te vormen, bestaande herinneringen op te roepen, of beide. De ziekte van Alzheimer, een onomkeerbare en progressieve hersenaandoening, is de meest voorkomende oorzaak van geheugenverlies bij oudere volwassenen. Het tast geleidelijk het geheugen, denkvaardigheden en het vermogen om routinetaken uit te voeren aan. Dementie is een andere veel voorkomende geheugenstoornis die wordt gekenmerkt door een afname van geheugen, taal, probleemoplossend vermogen en andere denkvaardigheden die van invloed zijn op het vermogen van een persoon om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Vasculaire dementie, Lewy body dementie en frontotemporale dementie zijn ook veel voorkomende vormen van geheugenstoornissen.

2. Tools en middelen voor management

Het beheersen van geheugenstoornissen vereist vaak een veelzijdige aanpak die medicatie, therapie en veranderingen in levensstijl omvat. De Alzheimer’s Association biedt een schat aan middelen, waaronder een 24/7 hulplijn, onderwijsprogramma’s en lokale ondersteunende diensten. Evenzo biedt de Dementia Society of America middelen voor patiënten en zorgverleners, zoals online leren, ondersteuningsgroepen en advies over dagelijkse levensactiviteiten. Bovendien kunnen cognitieve gedragstherapieën en geheugenverbeterende hulpmiddelen zoals geheugennotities, agenda’s en herinneringsapps ook nuttig zijn bij het beheersen van deze stoornissen.

3. Tips voor mantelzorgers

Mantelzorg voor mensen met geheugenstoornissen kan een uitdaging zijn. Het is van vitaal belang om jezelf te informeren over de aandoening, de progressie ervan en managementstrategieën. Regelmatige pauzes en zelfzorgactiviteiten zijn essentieel om burn-out van zorgverleners te voorkomen. Het vaststellen van een dagelijkse routine kan de persoon met een geheugenstoornis helpen zich veiliger te voelen en dagelijkse taken gemakkelijker te beheren te maken. Het gebruik van communicatiestrategieën zoals het kort en eenvoudig houden van zinnen, het onderhouden van oogcontact en langzaam en duidelijk spreken, kan interacties verbeteren. Ten slotte kan lid worden van steungroepen een platform bieden om ervaringen te delen en te leren van anderen die zich in een vergelijkbare situatie bevinden.

Wetenschappelijk onderzoek naar het geheugen

Wetenschappelijk onderzoek speelt een cruciale rol bij het begrijpen van het geheugen en het ontwikkelen van nieuwe geheugentools. We zullen recente ontwikkelingen verkennen en wetenschappelijke onderzoeksinstrumenten bespreken.

1. Overzicht van recent onderzoek

Recent onderzoek op het gebied van geheugen heeft geleid tot enkele intrigerende bevindingen. Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat slaap een cruciale rol speelt bij geheugenconsolidatie, waarbij diepe slaapstadia helpen om herinneringen veilig te stellen en het geheugen te verbeteren. Sommige onderzoeken suggereren ook dat lichaamsbeweging het geheugen en de cognitieve functie kan stimuleren. Bovendien hebben recente ontwikkelingen licht geworpen op de neurobiologie van het geheugen, waarbij wordt uitgelegd hoe herinneringen worden gevormd, opgeslagen en opgehaald in de hersenen. Geheugenonderzoek heeft ook aangetoond dat onze herinneringen kneedbaar zijn, vatbaar voor invloed en in de loop van de tijd opnieuw kunnen worden gevormd.

2. Instrumenten voor wetenschappelijk onderzoek

Onderzoek naar het geheugen omvat een verscheidenheid aan wetenschappelijke hulpmiddelen. Neuroimaging-technieken zoals fMRI- en PET-scans stellen onderzoekers in staat om hersenactiviteit te visualiseren en te begrijpen hoe verschillende hersengebieden bijdragen aan geheugenvorming en herinnering. Neuropsychologische tests, vaak gebruikt in klinische omgevingen, beoordelen het functioneren van het geheugen en helpen bij het diagnosticeren van geheugenstoornissen. Elektrofysiologische hulpmiddelen zoals EEG bieden gegevens over hersengolfpatronen die verband houden met geheugenprocessen. Bovendien worden moleculaire en genetische technieken gebruikt om de moleculaire basis van het geheugen te begrijpen.

3. Toekomstige vooruitgang in geheugenonderzoek

De toekomst van geheugenonderzoek biedt spannende perspectieven. Opkomende gebieden zoals optogenetica, waar licht wordt gebruikt om neuronen te controleren, kunnen een revolutie teweegbrengen in ons begrip van hoe herinneringen worden gevormd en gemanipuleerd. We kunnen ook anticiperen op vooruitgang in geheugenverbeteringstechnieken, mogelijk door hersenstimulatie of farmacologische interventies. Bovendien zou het ontwikkelen van meer geavanceerde AI- en machine learning-algoritmen nieuwe wegen kunnen openen voor het modelleren van geheugenprocessen, het voorspellen van geheugenverlies en het creëren van gepersonaliseerde interventies. Dit kan ons vermogen om geheugenstoornissen te behandelen aanzienlijk verbeteren, de cognitieve prestaties verbeteren en zelfs mogelijk geheugenafname voorkomen met veroudering.

Praktische tips en trucs

Hulpprogramma’s voor dagelijks geheugen

Eenvoudige hulpmiddelen en oefeningen kunnen helpen het geheugen in het dagelijks leven te verbeteren. We bespreken de voordelen van notitieblokken en planners, notitie-apps en tips voor een effectieve organisatie.

1. Kladblokken en planners

Ondanks het digitale tijdperk kan de effectiviteit van traditionele pen-en-papiertools bij het organiseren en onthouden van belangrijke informatie niet worden onderschat. Door informatie op te schrijven, betrekt u meerdere cognitieve processen, zoals lezen, schrijven en interpreteren, die de geheugenherinnering kunnen verbeteren. Kladblokken en planners bieden ook een visueel overzicht van informatie die gemakkelijk kan worden geopend, beoordeeld en indien nodig kan worden herzien.

2. Apps voor het maken van notities

In ons digitale tijdperk bieden notitie-apps praktische en handige methoden voor het vastleggen en organiseren van gedachten, ideeën en belangrijke details. Met apps zoals Evernote, Google Keep en Microsoft OneNote kun je notities synchroniseren op verschillende apparaten, zoeken naar specifieke trefwoorden en zelfs notities delen met anderen. Veel van deze apps bevatten ook functies zoals herinneringen, checklists of de mogelijkheid om bestanden bij te voegen, waardoor een multifunctioneel platform voor geheugenondersteuning wordt geboden.

3. Tips voor effectieve organisatie

Effectieve organisatie is de sleutel tot het verbeteren van het geheugen en de productiviteit. Technieken zoals het maken van takenlijsten, het gebruik van agenda’s en het instellen van herinneringen kunnen helpen bij het beheren van taken en deadlines. Het opsplitsen van complexe taken in kleinere, beheersbare onderdelen kan de cognitieve belasting verlichten en de voltooiing van taken verbeteren. Het regelmatig herzien en updaten van deze organisatietools zorgt er ook voor dat je op schema ligt en dat er niets tussen wal en schip valt.

Tips voor een goed geheugen

Gezonde leefgewoonten kunnen bijdragen aan een betere geheugenfunctie. Hier zullen we de impact van voeding, lichaamsbeweging, kwaliteitsslaap en stressmanagement op het geheugen onderzoeken.

1. Dieet en lichaamsbeweging

Een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging spelen een belangrijke rol bij het handhaven van een optimale cognitieve functie. Het consumeren van een uitgebalanceerd dieet rijk aan fruit, groenten, magere eiwitten en gezonde vetten kan de hersenen voeden en beschermen tegen oxidatieve stress. Met name voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan antioxidanten, omega-3-vetzuren en B-vitamines kunnen de gezondheid en het geheugen van de hersenen verbeteren. Aan de andere kant verbetert regelmatige lichaamsbeweging de cardiovasculaire gezondheid en stimuleert het de hersenen om chemicaliën te produceren die het geheugen en het leren verbeteren.

2. Belang van slaap

Kwaliteitsslaap is van cruciaal belang voor geheugenconsolidatie en de algehele gezondheid van de hersenen. Tijdens de slaap, vooral tijdens de diepe, langzame golfstadia, consolideren onze hersenen nieuwe herinneringen en ruimen ze schadelijke afvaleiwitten op die zich ophopen tussen hersencellen. Dit proces zorgt ervoor dat we nieuw geleerde informatie en vaardigheden effectiever kunnen oproepen. Gebrek aan voldoende slaap kan deze processen verstoren, wat leidt tot problemen bij het onthouden van zelfs eenvoudige informatie.

3. Stressmanagement

Chronische stress kan een nadelige invloed hebben op het geheugen en de cognitieve vaardigheden. Hoge niveaus van stresshormonen, zoals cortisol, kunnen de hippocampus beschadigen, het primaire gebied van de hersenen voor het opslaan van herinneringen. Daarom kunnen stressmanagementtechnieken zoals mindfulness, yoga, diepe ademhalingsoefeningen of andere ontspanningstechnieken nuttig zijn. Deze praktijken verminderen stressniveaus, verbeteren het emotionele welzijn en kunnen helpen het geheugen en de cognitieve vaardigheden in de loop van de tijd te behouden.

Conclusie

Kortom, geheugentools omvatten verschillende technieken, technologieën en tips die kunnen helpen bij het verbeteren van het geheugen en de cognitieve vaardigheden. Of u nu op zoek bent naar geheugentechnieken, computergeheugentools, educatieve bronnen of praktische tips, er zijn talloze opties beschikbaar om aan uw behoeften te voldoen. Het opnemen van deze geheugenhulpmiddelen in uw dagelijkse routine kan uw geheugenkracht verbeteren en uw volledige cognitieve potentieel ontgrendelen.

Vergeet niet dat geheugenverbetering een levenslange reis is. Blijf nieuwsgierig, verken nieuwe geheugentools en blijf je hersenen uitdagen. Laten we samen streven naar een beter geheugen en een scherpere geest.

Verwijzingen

Boeken:

Baddeley, A., Eysenck, M. W., & Anderson, MC (2015). Geheugen. Psychologie Pers.

Oakley, B. (2014). Een geest voor getallen: hoe uit te blinken in wiskunde en wetenschap (zelfs als je algebra hebt geflopt). TarcherPerigee.

Wetenschappelijke artikelen:

Squire, L.R., & Zola, S.M. (1996). “Structuur en functie van declaratieve en niet-declaratieve geheugensystemen.” Handelingen van de Nationale Academie van Wetenschappen, 93(24), 13515-13522.

Marshall, L., & Geboren, J. (2007). “De bijdrage van slaap aan hippocampus-afhankelijke geheugenconsolidatie.” Trends in cognitieve wetenschappen, 11(10), 442-450.

Online bronnen:

Neurowetenschappen voor kinderen: https://faculty.washington.edu/chudler/introb.html

Lumosity Brain Training: https://www.lumosity.com/en/

Verwante artikelen