Up

Vänligen öppna sidan i din webbläsare för att använda den här funktionen.

Close

  1. Bistånd
  2. Praktiska råd
  3. Från bok till PDF, hur gör man det?

 

Från bok till PDF, hur gör man det?

  • 4 minuter läsning  •  2 januari 2023

 

Det finns flera sätt att växla från bok till PDF. Du kan använda en skanner, ett program för dokumentskanning på din telefon eller dator, en tjänst för dokumentskanning online, en multifunktionsskrivare eller en fotokopieringstjänst online. I den här artikeln kommer vi att presentera var och en av dessa metoder i detalj och förklara hur du använder dem för att omvandla din bok till en PDF-fil.

Använda en skanner

Det första sättet att omvandla en pappersbok till en PDF-fil är att använda en skanner. En skanner är en enhet som skannar dokument och sparar dem som digitala filer. Om du vill omvandla din bok till en PDF-fil skannar du helt enkelt in varje sida i boken och sparar dem som enskilda filer.

Det finns många skannrar på marknaden med olika funktioner och för olika behov. Vissa skannrar är avsedda att användas hemma, medan andra är mer professionella och kan användas på företag eller organisationer. Oavsett vilken typ av skanner du väljer kan du skanna dina dokument snabbt och noggrant.

När du har skannat alla sidor i boken kan du använda PDF-redigeringsprogram för att kombinera alla filer till ett PDF-dokument. Det finns många gratisprogram som gör det möjligt att göra detta, till exempel Adobe Acrobat eller Nitro PDF. Med dessa program kan du också redigera dina filer, till exempel lägga till text eller bilder, eller skydda dina dokument med lösenord.

Använda ett program för skanning av dokument

Det finns många program för skanning av dokument för telefoner och datorer. Med de flesta av dessa program kan du ta en bild av boken med kameran och sedan konvertera den till en PDF-fil. Dessa program är ofta enkla att använda och kan vara ett snabbt och bekvämt sätt att skanna en bok.

För att använda ett program för dokumentskanning måste du först ladda ner det till din telefon eller dator. När du har öppnat programmet måste du ta ett foto av varje sida i din bok. I vissa program kan du ta flera bilder av varje sida samtidigt, vilket kan spara tid. När du har tagit bilder av alla sidor sammanställer programmet dem automatiskt för att skapa en PDF-fil.

Det är viktigt att du ramar in dina foton ordentligt så att du inte skär in i texten eller bilderna i boken. Om du använder ett program för skanning av dokument bör du också kontrollera kvaliteten på skanningen innan du sparar PDF-filen. Om kvaliteten är dålig kan du behöva skanna om vissa sidor eller använda en annan skanningsmetod.

Använda en tjänst för skanning av dokument online

Skanningstjänster för dokument online är ett annat alternativ för att byta från böcker till PDF-filer. Med dessa tjänster kan du ladda upp dina dokument till deras webbplats, där de automatiskt omvandlas till en PDF-fil. Den här metoden är ofta snabbare och mer exakt än att använda ett program för skanning av dokument, eftersom professionella skanningstjänster har högkvalitativa skannrar och använder avancerade program för textigenkänning.

För att använda en tjänst för skanning av dokument online måste du först gå in på deras webbplats och följa instruktionerna för att ladda upp dina dokument. De flesta tjänster ber dig att ladda ner varje sida i boken separat, men vissa låter dig ladda ner flera sidor på en gång. När du har laddat upp alla sidor i din bok omvandlar tjänsten dem automatiskt till en PDF-fil.

Det är viktigt att kontrollera användarvillkoren och sekretesspolicyn för varje tjänst för skanning av dokument online innan du laddar upp dina dokument. Vissa tjänster kan använda dina dokument i kommersiellt syfte eller dela dem med tredje part, så det är viktigt att se till att du är nöjd med dessa villkor innan du använder tjänsten.

Använda en multifunktionsskrivare

En multifunktionsskrivare kan också användas för att skanna en bok och konvertera den till en PDF-fil. De flesta moderna multifunktionsskrivare har en inbyggd skanningsfunktion som gör att du kan skanna direkt till din dator eller telefon. Den här metoden är ofta snabb och bekväm, särskilt om du redan har en multifunktionsskrivare hemma.

Om du vill använda en multifunktionsskrivare för att skanna en bok måste du först se till att skrivaren är ansluten till datorn eller telefonen. Följ sedan skrivarens instruktioner för att starta skanningsfunktionen. De flesta multifunktionsskrivare ber dig att välja vilken typ av dokument du vill skanna (t.ex. ”bok”) och vilket utdataformat du vill använda (t.ex. ”PDF”).

När du har börjat skanna följer du skrivarens instruktioner för att skanna varje sida i boken. Med vissa multifunktionsskrivare kan du skanna flera sidor samtidigt, vilket kan spara tid. När du har skannat alla sidor i din bok kommer din skrivare automatiskt att sammanställa bilderna till en PDF-fil. Du bör sedan kunna spara filen på din dator eller telefon.

Använda en kopieringstjänst på nätet

Fotokopieringstjänster på nätet är ett annat alternativ för att byta från böcker till PDF-filer. Med dessa tjänster kan du få din bok professionellt fotokopierad och få de skannade kopiorna som en PDF-fil. Den här metoden kan vara dyrare än de andra alternativen, men den kan vara en praktisk lösning om du inte har tillgång till en skanner eller multifunktionsskrivare.

För att använda en fotokopietjänst online måste du först gå in på deras webbplats och följa instruktionerna för att skicka din bok. De flesta fotokopieringstjänster online ber dig fylla i ett onlineformulär där du anger hur många kopior du vill ha och vilken typ av papper du föredrar. Du måste också betala serviceavgiften online.

När du har skickat in din bok och betalat serviceavgiften kopierar tjänsten din bok och skickar dig de skannade kopiorna som en PDF-fil. Du bör få din PDF-fil via e-post eller genom att ladda ner den från deras webbplats. Det är viktigt att kontrollera användningsvillkoren och sekretesspolicyn för varje kopieringstjänst på nätet innan du skickar din bok till dem, så att du är säker på att du är nöjd med deras villkor.

Sök på plattformar som specialiserat sig på digitalisering av böcker

Innan du gör något av ovanstående kan du också söka på internet för att se om din bok redan har digitaliserats och finns tillgänglig för nedladdning. Det finns plattformar på nätet där du kan ladda ner böcker eller dokument som redan har digitaliserats. Det finns många, men här är en kort lista över några av de plattformar där du kan hitta populära böcker.

  1. Project Gutenberg(https://www.gutenberg.org/): Denna webbplats erbjuder tusentals gratis digitaliserade böcker, främst litterära klassiker.
  2. Internet Archive(https://archive.org/details/texts): Denna webbplats erbjuder en stor samling digitaliserade böcker och andra online-dokument och medier.
  3. Free-eBooks(https://www.free-ebooks.net/): På denna webbplats finns ett stort urval av gratis digitaliserade böcker i olika kategorier, samt e-böcker som kan köpas.
  4. eBookDB(https://ebookdb.org/): Denna webbplats erbjuder ett stort antal gratis digitaliserade böcker i många olika kategorier, samt recensioner och betyg från läsare.
  5. Open Library(https://openlibrary.org/): Denna webbplats syftar till att skapa ett nätbibliotek som är tillgängligt för alla, med miljontals digitaliserade böcker som kan laddas ner gratis.

Relaterade artiklar